Drugsoorlog

Woede om dood achtjarig meisje Rio de Janeiro

Familie, vrienden en buurtgenoten met de kist met het acht jarige meisje Agatha Felix in Rio de Janeiro. Beeld EPA/Antonio Lacerda

Door de dood van een klein meisje in een sloppenwijk laaien de emoties hoog op over de harde aanpak van dealers.

“Ze hebben een onschuldige gedood, een intelligent, leergierig en gehoorzaam kind met een toekomst voor zich. Het is niet de familie van de gouverneur of de burgemeester die huilt. Het is de mijne!” Woedend was de grootvader van de achtjarige Ágatha Felix toen zij in de nacht van 20 op 21 september aan de verwondingen bezweek die het gevolg waren van een verdwaalde politiekogel. De beelden van de televisieploeg die het registreerde, werden breed gedeeld op social media.

Sindsdien betogen favelabewoners tegen de oorlog die de politie in de favela’s voert tegen de drugsdealers. De oorlog kost te veel onschuldige slachtoffers. Ágatha is de vijfde minderjarige die in 2019 om het leven kwam door een verdwaalde kogel. Dit jaar schoot de politie in de deelstaat Rio de Janeiro 1249 mensen dood, al dan niet tijdens confrontaties met drugsdealers.

Psychopaat

Enkele duizenden mensen verzamelden zich maandagavond voor het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro in het centrum van Rio. ‘Houd op met ons te doden’, stond te lezen op de spandoeken. En: ‘Witzel psychopaat’. Gouverneur Wilson Witzel, die in het politieke spectum net als president Jair Bolsonaro uiterst rechts staat, wordt gezien als het kwaadaardige brein achter de vele onschuldige slachtoffers van de drugsoorlog. Hij is als gouverneur verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid in de deelstaat en dus ook in de hoofdstad Rio de Janeiro en verdedigt zijn harde lijn.

Sinds 2008, toen de politie de favela’s introk om de dealers te verjagen, was het rustiger, maar door het opdrogen van budgetten na de Olympische Spelen in 2016 wonnen de dealers weer terrein.

Onder Witzels bewind worden sluipschutters ingezet om te schieten op drugsdealers in sloppenwijken die een wapen dragen. Omstreden is de inzet van helikopters vanwaaruit, vliegend over de sloppenwijken, ook wordt geschoten. Vorige week kwamen vijf mensen om het leven bij confrontaties in twee favela’s tussen politie en dealers waarbij helikopers waren ingezet.

Climax

Favelabewoners zijn woedend en de dood van het achtjarige meisje leidt tot een climax. Volgens haar tante Danielle Felix, die bij het protest voor het parlement aanwezig was, zat Ágatha met haar moeder in een busje om de favela in te rijden. “Ze kwamen terug van een uitstapje. Er kwam een brommer voorbij en die werd beschoten door agenten. Ágatha werd achter in haar rug geraakt.”

De politie zei in een eerste reactie dat er sprake was geweest van een vuurgevecht met drugsdealers. Maar daar is volgens de familie en ook de chauffeur van het busje geen sprake van.

Herkomst van de kogel

Gouverneur Witzel is niet van zins zijn beleid aan te passen: “Een eenmalig geval kan ons werk niet veranderen”, zei hij tijdens een persconferentie. Witzel heeft een onderzoek beloofd naar de herkomst van de kogel die Ágatha trof. Danielle Felix heeft weinig vertrouwen in de uitkomst, maar hoopt dat de schutter wordt gestraft. 

In het nationale Huis van Afgevaardigden circuleert juist nu een wetsvoorstel dat bepaalt dat politieagenten eerder vrijuit gaan als ze onschuldige slachtoffers maken en dat ze zich kunnen beroepen op het recht van zelfverdediging.

Carlos Minc, gedeputeerde in het deelstaatsparlement voor de centrum-linkse PSB, zei tijdens de demonstratie bij het parlementsgebouw: “Dit is het beleid van de dood. Er is geen budget voor recherche en voor bescherming van getuigen. Het enige wat de politie doet, is van boven uit de helikopter schieten naar beneden, met alle risico’s van dien op onschuldige slachtoffers. Dat moet stoppen.”

In het parlement maakt de linkse oppositie weinig kans dat te realiseren, geeft Minc toe. “We proberen het via de rechter.”

Lees ook: 

Onder Bolsonaro is het in de Braziliaanse favela’s vrij schieten op drugsdealers.

De politie in Brazilië krijgt een vrijbrief van politici om in de favela’s op vermoedelijke dealers te schieten. Bewoners vrezen voor hun veiligheid. ‘We lopen gevaar.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden