Doodgeschoten

Woede na moord op Libische vrouwenrechtenactiviste Hanan al-Barassi

Leden van de ‘Speciale Krachten’ van het LNL, het Libische Nationale Leger van generaal Haftar, poseren met hun vlag. Beeld AFP
Leden van de ‘Speciale Krachten’ van het LNL, het Libische Nationale Leger van generaal Haftar, poseren met hun vlag.Beeld AFP

Hanan al-Barassi, een uitgesproken criticus van de Libische generaal Haftar, is woensdag op klaarlichte dag doodgeschoten in de stad Benghazi.

Roelant Frijns

In het oosten van Libië is de 46-jarige dissident, activiste en advocate Hanan al-Barassi vermoord. Ze werd doodgeschoten in haar auto, op een van de drukste straten van de stad Benghazi, de tweede stad van het land. Volgens internationale media waren er veel getuigen. Enkele minuten eerder had Al-Barassi een live-video op Facebook beëindigd; in de video bekritiseerde ze de troepen van generaal Khalifa Haftar en zijn Libische Nationale Leger (LNL), dat grote delen van Oost-Libië in handen heeft, en zei ze dat ze bedreigd werd. Ook volgens Amnesty International hadden de activiste en haar dochter de afgelopen tijd doodsbedreigingen ontvangen. Voor zover bekend is er nog niemand opgepakt voor de moord.

Al-Barassi gold als een van de meest uitgesproken critici van generaal Haftar. Haar activisme richtte zich grotendeels op vrouwenrechten en hoe die in de regio geschonden worden. Zo sprak ze zich uit tegen het grootschalige seksuele misbruik en de vele verkrachtingen waar Libische vrouwen slachtoffer van worden. Al-Barassi, die tevens een organisatie voor vrouwenrechten leidde, beschuldigde Haftars troepen meermaals van medeplichtigheid aan dit probleem.

Naast vrouwenrechten richtte Al-Barassi haar pijlen ook op corruptie en financiële fraude binnen het regime van de generaal. Op maandag meldde ze via haar sociale media-kanalen dat ze van plan was spoedig een video te plaatsen waarin corruptie binnen Haftars familie aan het licht zou worden gebracht.

Hanan Al-Barasi Beeld
Hanan Al-BarasiBeeld

De moord komt ruim een jaar na de verdwijning van een andere activiste in hetzelfde gebied. Parlementslid Seham Sergiwa werd in juli 2019 ontvoerd uit haar huis in Benghazi, en is sindsdien spoorloos. Sergiwa sprak zich net als Al-Barassi uit tegen seksueel geweld en was kritisch op Haftars bewind. Haar familie verdenkt het LNL ervan haar ontvoerd of gedood te hebben.

Gebrek aan verantwoording

De moord op Al-Barassi leidde tot grote woede. Vrouwenrechtenactiviste Elham Saudi noemde het nieuws ‘gruwelijk’ en bekritiseerde het gebrek aan verantwoording onder Haftars beleid. Amnesty International riep het LNL op de moord te onderzoeken.

Sinds 2014 is Libië verwikkeld in een militair conflict; in de hoofdstad Tripoli in het westen is de voorlopige regering aan de macht die door de Verenigde Naties is ingesteld. Zij wordt militair gesteund door Turkije. Haftars LNL, gesteund door onder andere Rusland, heeft het oosten in handen. Nadat een opmars van het LNL in juni strandde bij de centraal gelegen stad Sirte, werd een permanente wapenstilstand afgekondigd. Afgelopen maandag begonnen officiële vredesonderhandelingen in Tunesië.

Lees ook:

Wapenstilstand in Libië, maar het land is nog niet uit de problemen

In Genève is een wapenstilstand uitonderhandeld tussen de strijdende partijen in Libië. Maar van een permanente oplossing voor het conflict is nog geen sprake.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden