Arbeidsmigranten

WK-gastland Qatar laat bouwvakkers íets meer vrij

Ee gastarbeider aan het werk aan het Lusail Iconic Stadion in Doha, Qatar. Beeld Getty

Qatar heeft donderdag een hervorming doorgevoerd die arbeidsmigranten in staat zou moeten stellen om het land zonder toestemming van hun werkgevers te verlaten.

Deze regel was al langere tijd omstreden en maakt deel uit van het ­zogenaamde kafala-systeem, waarbij gastarbeiders door hun werkgevers gesponsord worden om in de oliestaat te kunnen verblijven. Volgens critici werkt het systeem uitbuiting in de hand.

Nu Qatar over twee jaar het ­wereldkampioenschap voetbal organiseert, liggen de werkomstandigheden van arbeidsmigranten onder een vergrootglas. Bij de nieuwbouw voor het evenement ontstaan volgens critici levensbedreigende situaties. Uit recent onderzoek van The Guardian bleek dat naar schatting honderden arbeidsmigranten jaarlijks door hittestress overlijden.

Als antwoord op de kritiek heeft Qatar hervormingen voorgesteld. Het afschaffen van de omstreden ­regel maakt hier onderdeel van uit. Volgens de regering van Qatar hoeven alleen leden van de krijgsmacht nog om toestemming te vragen voordat ze een visum krijgen waarmee ze het land kunnen verlaten.

Daarnaast mag een werkgever vijf procent van zijn werknemers verplichten om toestemming te vragen, wanneer zij een belangrijke functie binnen het bedrijf bekleden. 

Houtan Homayounpour, hoofd van de Internationale Arbeidsorganisatie, zegt dat het schrappen van de regel een ‘belangrijke mijlpaal’ is. Maar er is ook kritiek. Human Rights Watch noemt de ingreep teleurstellend. “Zelfs als de Qatarese overheid deze hervormingen volledig doorvoert, betekent dit nog niet het einde van het uitbuitende kafala-systeem”, aldus Hiba Zayadin, onderzoeker van Human Rights Watch.

Lees ook:

‘Durf maar eens de waarheid te zeggen over Qatar, daar wordt iedereen beter van’

De beslissing van Ajax en PSV om te overwinteren in Qatar roept vragen op vanwege de mensenrechtensituatie daar. Waar eindigt de verantwoordelijkheid van een voetbalclub?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden