Mensenrechten
Wit-Russische oppositie wint de Sacharovprijs
De coördinatieraad van de Wit-Russische oppositie heeft donderdag de Sacharovprijs van het Europees Parlement toegekend gekregen. De raad, waarin diverse oppositieleden zijn verenigd, verzet zich al ruim twee maanden tegen de herverkiezing van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko.
De Sacharovprijs geldt als een van de belangrijkste Europese mensenrechtenonderscheidingen en wordt elk jaar uitgereikt door het Europees Parlement. De parlementariërs in Brussel roemen de Wit-Russische oppositie voor de strijd die het de afgelopen tien weken voert ter verdediging van de democratie in het Oost-Europese land.
Sinds de presidentsverkiezingen van 4 augustus gaan tienduizenden betogers in Wit-Rusland met grote regelmaat de straat op om het aftreden van Loekasjenko te eisen. Volgens de demonstranten won de potentaat de verkiezingen na grootschalige fraude.
Zij krijgen daarin bijval van onder meer de Europese Unie die de uitslag van de verkiezingen niet erkent. De EU heeft daarom strafmaatregelen ingesteld tegen Loekasjenko en andere figuren binnen het regime die betrokken waren bij de verkiezingsfraude. De demonstraties tegen de president worden telkens hard neergeslagen door ordetroepen. Enkele duizenden mensen zijn inmiddels opgepakt.
De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, riep de oppositie in Wit-Rusland op haar strijd niet te staken en ‘sterk te blijven en door te gaan’. “Er staat jullie iets terzijde dat brute kracht nooit kan verslaan: de waarheid.”
Aan de Sacharovprijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Parlementariërs mogen zelf kandidaten aandragen voor de onderscheiding. Andere kanshebbers voor de prijs van dit jaar waren de in 2016 vermoorde Hondurese activist Berta Cáceres en de aartsbisschop van Mosul in Irak, Najeeb Michael.
Lees ook:
Oppositieleider Wit-Rusland eist aftreden president met ultimatum
Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft de president van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko een ultimatum gesteld.
Is Poetin de controle kwijt over zijn eigen achtertuin?
De toenemende onrust in de voormalige Sovjetrepublieken werpt de vraag op of Rusland nog wel in staat is om invloed uit te oefenen in zijn eigen ‘achtertuin.’ Hoe ver reikt de macht van Poetin nog?