Wapenleveranties

Wit-Rusland verwacht een grote lading Russische wapens

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko tijdens een toespraak in mei in de hoofdstad Minsk. Beeld Reuters
De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko tijdens een toespraak in mei in de hoofdstad Minsk.Beeld Reuters

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland verwacht op korte termijn een grote hoeveelheid mili-tair materieel uit Rusland, zo meldt het Wit-Russische staatspersbureau Belta.

Tijdens een persconferentie zei Loekasjenko dat het ging om “tientallen vliegtuigen, tientallen helikopters en bovenal: luchtafweersystemen”.

Om welke wapens het precies gaat is onbekend. Wel sprak Loekasjenko de hoop uit de Russische luchtafweerraketten van het type S-400 te ontvangen. “Die hebben we hard nodig, dat heb ik eerder al gezegd.”

Wit-Rusland wordt beschouwd als de laatste dictatuur van Europa. Het land is verwikkeld in een hoog opgelopen ruzie met de Europese Unie. Vorig jaar augustus, na de frauduleuze herverkiezing van Loekasjenko, braken er hevige protesten uit in het land. Die protesten werden met harde hand neergeslagen, waarop de Europese Unie economische sancties oplegde. Door deze sancties leunt het Wit-Russische regime nu nog zwaarder op zijn innige banden met Moskou.

Afhankelijk van Poetin

Rusland en Wit-Rusland vormen sinds 1999 een zogeheten uniestaat, waarvan het doel in eerste instantie was om een federatie te vormen naar voorbeeld van de Sovjet-Unie. Dat plan is nooit verwezenlijkt en de landen bleven onafhankelijk.

Over de huidige betekenis van deze uniestaat wordt al jaren gediscussieerd. De aangekondigde wapen­leveranties kunnen worden opgevat als een teken van de aanhoudende steun voor Loekasjenko van de Russische president Vladimir Poetin, maar de deal laat ook zien hoe afhankelijk Loekasjenko van Poetin is. Zonder steun vanuit Rusland is Wit-Rusland weerloos. Trouw

Lees ook:

Polen wil de noodtoestand uitroepen langs de Wit-Russische grens om migranten buiten te houden

Als het aan de regering in Warschau ligt, wordt op zeer korte termijn de noodtoestand langs de grens met Wit-Rusland uitgeroepen.

Het regent al jaren sancties tegen Wit-Rusland, maar halen ze ook iets uit?

Sancties tegen Wit-Rusland zijn niet nieuw. Al jarenlang probeert het Westen despoot Loekasjenko ermee te straffen. Toch zit hij nog altijd op het pluche. Wat gaat hier mis?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden