Noodsteun

Willen de vijf graaiende parlementariërs in Italië opstaan?

De Italiaanse premier Giuseppe Conte een gezondheidsminister Roberto Speranza in het Italiaanse parlement, vlak voor het zomerreces.Beeld EPA

De 945 Italiaanse parlementsleden hebben zomervakantie, maar voor een handjevol van hen is zorgeloos relaxen er niet bij. 

Want dagblad La Repubblica heeft onthuld dat vijf parlementariërs in maart en april de nooduitkering van 600 euro hebben ontvangen. Het ging om steun die was bedoeld voor zelfstandigen die in die maanden nauwelijks nog geld verdienden vanwege de strenge lockdown. Drieënhalf miljoen Italianen hebben die uitkering gekregen – onder wie dus ook vijf parlementsleden – naar nu blijkt. Hun namen zijn niet genoemd.

Het regent verontwaardigde reacties. Want Italiaanse parlementsleden worden met hun ruim 12.000 euro netto per maand immers méér dan netjes beloond. Omdat er geen inkomensgrens aan de nooduitkering was gesteld (er was vanwege de grote financiële nood haast bij, de beruchte bureaucratie moest de boel niet ophouden) hebben de vijf haar zonder problemen kunnen incasseren. 

Kamervoorzitter Roberto Fico van de Vijfsterrenbeweging – de partij die in 2008 uit afschuw over de vele graaiende politici is opgericht – is pisnijdig: “Ze hebben ons land beledigd”. De vijf worden van alle kanten opgeroepen om zich bekend te maken, af te treden en de Italianen hun excuses aan te bieden. 

De media melden dat het zou gaan om drie leden van de rechtse oppositiepartij Lega, een van regeringspartij Vijfsterrenbeweging en een van coalitiegenoot Levend Italië. Uitkeringsinstantie INPS zou hun namen omwille van de privacy niet willen prijsgeven. Maar de Vijfsterrenbeweging is al bezig om de zwijgplicht van het INPS rondom deze kwestie op te heffen.

Het INPS wordt sinds een tijdje geleid door een econoom die is gelieerd aan de Vijfsterrenbeweging. Omdat Italianen hartstochtelijke complotdenkers zijn, suggereren ze op sociale media dat hij de belastende informatie heeft gelekt zodat de Vijfsterrenbeweging nóg meer kiezers achter zich krijgt die het aantal parlementsleden willen reduceren tot 600. Daarover wordt volgende maand een referendum gehouden.

Lees ook:

Italië gelooft: de afstand van nu is de warmte van morgen

In een land waar iedereen meent zelf wel te kunnen inschatten of hij door rood kan rijden of toch moet stoppen, is het bepaald een uitdaging om strenge regels te stellen en te zorgen dat iedereen zich eraan houdt. Maar corona maakt Italianen tot gedisciplineerde burgers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden