Staatsbezoek

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Indiase school waar meisjes durven te dromen

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima worden welkom geheten in New Delhi, India.Beeld Getty Images

Het Nederlands koninklijk paar bezoekt dinsdag een school in New Delhi die vooral meisjes zelfvertrouwen wil geven.

Hoe de Nederlandse koning en koningin heten? Dat weet Khushboo (17) niet. Haar klasgenootje Neha wel: “Ik heb hun foto’s gisteren al gegoogled. De koningin is zo mooi!” De meisjes giechelen, terwijl ze de muurschildering naast het sportveld van hun school bijwerken.

Dinsdag, op de tweede dag van het staatsbezoek dat nog tot vrijdag duurt, brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek aan deze middelbare school, Rajkiya Pratibha Vikas Vidyalayas (RPVV) in de wijk Nand Nagri in het noorden van Delhi. Een dag van tevoren zijn de leerlingen druk in de weer om te zorgen dat alles er picobello uitziet, terwijl het schoolhoofd nerveus een groep kritische ambtenaren rondleidt. Hij raapt een plastic snoepverpakking van het veld en stopt het snel in zijn zak.

“Onze school is volledig vrij van plastic”, zegt Khushboo trots. Zij mag Willem-Alexander en Máxima over dit onderwerp toespreken. “Ik ben erg zenuwachtig”, zegt ze, en verbaasd vraagt ze: “Bezoeken ze echt alleen onze school?”

Meisjes hebben ook hun dromen

RPVV Nand Nagri is geen standaard overheidsschool, maar biedt uitdagende lessen voor kinderen uit achtergestelde gezinnen, die in de onderbouw talent en motivatie om verder te leren hebben getoond. Vanaf 12 jaar kunnen zij een toelatingstest doen. Tijdens het koninklijke bezoek is er speciale aandacht voor het nieuwe lesprogramma Go-Girls-Go. Dat stimuleert meisjes om verder te leren en brengt alle leerlingen bij verantwoordelijkheid te nemen voor gendergelijkheid.

“Veel meisjes willen ondernemer worden”, zegt Nandita Bhatt, directeur van de stichting Martha Farrell Foundation. Die runt het programma Go-Girls-Go met twee andere organisaties, die worden gefinancierd door de Nederlandse ambassade in New Delhi. “Ze dromen over meer dan huishoudelijke taken of banen als lerares, maar komen vaak nog niet zo ver vanwege traditionele rolpatronen. Wij willen hen een grenzeloos zelfvertrouwen meegeven.”

Steeds meer meisjes in India gaan naar school en halen hun diploma. Op het platteland gaat nu 95,9 procent van de meisjes tussen de 11 en 14 jaar naar school, vergeleken met 89,7 procent in 2006. In de leeftijdsgroep van 15 en 16 jaar nam dit aandeel toe van 80 naar 86,5 procent. Sinds de wet recht op onderwijs in 2010 van kracht ging, is de infrastructuur flink verbeterd. Het aandeel scholen met een bruikbaar meisjestoilet verdubbelde bijvoorbeeld – al ontbreekt dit op het platteland nog altijd op een derde van de scholen.

In de billen knijpen is heel normaal

“Wat je nog altijd vaak ziet, is dat meisjes stoppen met school zodra ze ongesteld worden”, zegt Bhatt. “Niet alleen vanwege de toiletten, maar ook omdat dit betekent dat ze nu zwanger kunnen worden en hun ouders hen uit veiligheidsoverwegingen liever thuishouden.”

Om die veiligheid te verbeteren is de deelname van jongens essentieel, zegt Bhatt. “In eerder onderzoek hebben wij gezien dat tieners dingen als plagen en in de billen knijpen of fysiek geweld binnen het huwelijk heel normaal vinden. Dat is zorgwekkend. Wij leren jongens en meisjes een grens te trekken en die niet te overschrijden.”

Bhatt ziet ook veel positieve ontwikkelingen in het onderwijs. “Gender en seksualiteit zijn sinds enige jaren standaard onderdeel van de lesstof. Maar wij willen nog een stapje verder gaan. Bij Go-Girls-Go is de lesstof niet algemeen en afstandelijk, maar gaat het om het eigen lichaam van de scholieren en hun eigen betrokkenheid en verantwoordelijkheid.”

Lees ook:

Indiaas dorpshoofd strijdt voor betere toekomst voor de meisjes

Dorpshoofd Sunil Jaglan streed met succes tegen de achterstelling van meisjes. Hij mag zijn aanpak nu ook elders toepassen.

India zet kleine stapjes in de strijd tegen kinderarbeid

Kinderen hebben in India recht op onderwijs en kinderarbeid is bij wet aan banden gelegd. Maar kinderen vanaf vijftien jaar hebben daar nog niets aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden