Qaboos bin Said

Willem-Alexander brengt een condoleancebezoek aan Oman na het overlijden van de sultan

Sultan van Oman Qaboos bin Said in januari vorig jaar. Beeld REUTERS
Sultan van Oman Qaboos bin Said in januari vorig jaar.Beeld REUTERS

De sultan van Oman, Qaboos bin Said, is vrijdagavond op 79-jarige leeftijd overleden. Dat melden Omaanse staatsmedia zaterdag. Hij wordt opgevolgd door zijn neef Haitham al-Said.

Redactie

Koning Willem-Alexander is zondag afgereisd naar Oman voor een condoleancebezoek. Minister Stef Blok van buitenlandse zaken reist met de koning mee, meldt de Rijksvoorlichtingdienst. De nieuwe sultan, Haitham al-Said, ontvangt zondag, maandag en dinsdag in het Al Alam-paleis in de Omaanse hoofdstad Masqat mensen die hun medeleven komen betuigen. De overleden sultan is zaterdag al begraven na een afscheidsdienst in de grote, naar hemzelf vernoemde moskee van Masqat.

Sultan Qaboos werd eind vorig jaar in een ziekenhuis in het Belgische Leuven behandeld. Volgens diplomaten zou hij aan darmkanker hebben geleden.

Qaboos was sinds 1970 aan de macht in Oman sinds hij bij een coup zijn vader had afgezet. De ongehuwde sultan had geen kinderen of broers en heeft publiekelijk ook geen opvolger aangewezen. Volgens een statuut uit 1996 moest de familie daarom na het vrijkomen van de troon binnen drie dagen een opvolger kiezen. De staatstelevisie van Oman heeft bevestigd dat neef Haitham inmiddels de eed heeft afgelegd.

Hervormingen

Tijdens zijn langdurige regeringsperiode transformeerde Qaboos het middeleeuwse Oman om in een moderne natie met een grote aantrekkingskracht op toeristen. Onder zijn leiding werd het land een invloedrijke regionale speler. Het neutrale Oman speelde vaak een bemiddelende rol tussen Iran en de Verenigde Staten en was een belangrijke gesprekspartner in het Midden-Oosten. Volgens het staatsagentschap verdiende hij daarmee wereldwijd respect.

,,We hebben geen conflicten en steken geen brandstof in de fik als we het ergens niet mee eens zijn’’, zo zei hij in 2008 tegen een Koeweitse krant in één van zijn spaarzame interview.

De grootste diplomatieke prestatie van de sultan kwam toen Oman geheime gesprekken organiseerde tussen Iraanse en Amerikaanse diplomaten, die uiteindelijk leidden tot de nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en de rest van de wereld. Aan die overeenkomst, die het nucleaire programma van Iran beperkte in ruil voor het opheffen van economische sancties, kwam echter deels een einde toen de Amerikaanse president Donald Trump zich in mei 2018 terugtrok.

Stabiliteit van het land

Aan welke ziekte de sultan precies leed is onbekend. Vorig jaar werd hij behandeld in Duitsland en in december verbleef hij korte tijd in België voor onderzoeken in het Leuvense Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg. Hij keerde echter vervroegd naar Oman terug, nadat zijn behandeling na vijf dagen in onderling overleg werd stopgezet. De ziekenhuisopname van de sultan zorgde toen al voor onrust met betrekking tot zijn opvolging en de stabiliteit van het land.

Haitham al-Said, die onder Qaboos minister van Cultuur was, bestijgt de troon in een tijd van moeilijke economische omstandigheden. Oman produceert relatief gezien weinig olie en in het sultanaat heerst hoge werkloosheid en staan de staatsfinanciën onder druk.

Oman heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden