NieuwsLesotho

Wie vermoordde de first lady van Lesotho, en andere mysteries in het kleine land

Thomas Thabane brengt zijn stem uit tijdens de verkiezingen in 2017 in Lesotho.  Beeld Gianluigi Guercia/ AFP
Thomas Thabane brengt zijn stem uit tijdens de verkiezingen in 2017 in Lesotho.Beeld Gianluigi Guercia/ AFP

De minister-president van Lesotho Thomas Thabane, en zijn first lady worden verdacht van moord op zijn voormalige vrouw.

Erik van Zwam

De vrouw van de minister-president wordt vermoord in een regen van kogels. De tachtigjarige premier trouwt daarna zijn 42-jarige minnares. De kersverse first lady deelt onmiddellijk de lakens uit in de regering. De hoofdcommissaris van politie verdenkt de premier en zijn nieuwe vrouw, maar hij wordt naar huis gestuurd.

Geen scenario voor een spannende politiefilm, maar de werkelijkheid van alledag in het pittoreske bergkonink­rijkje Lesotho, dat midden in Zuid-Afrika ligt. Het drama begint in 2012, als Thomas Thabane voor de eerste keer minister-president van Lesotho wordt en zijn huwelijk met Lipolelo Thabane strandt. Maar: zij wil niet scheiden. Zij eist haar rol op als first lady, tot groot ongenoegen van de minnares, Maesiah Ramoholi.

De premier en zijn veel jongere geliefde moeten toezien hoe het hooggerechtshof in 2015 bevestigt dat Lipolelo de premiersvrouw is en recht heeft op auto met chauffeur en een hoofdrol bij officiële gelegenheden. Zij blijft ook de scheiding aanvechten.

Executie in maffiastijl

Twee dagen voordat Thomas Thabane in 2017 voor de tweede keer wordt geïnstalleerd als premier, wordt zijn vrouw in maffiastijl geëxecuteerd, op weg naar haar huis in de hoofdstad Maseru. Het spoor naar de daders lijkt dood te lopen. Drie maanden na de brute moord trouwt Thomas Thabane zijn minnares. De ochtend van de extravagante huwelijksvoltrekking in het sportstadion van Maseru overlijdt ook de eerste vrouw van Thabane.

De nieuwe first lady laat zich meteen gelden. In korte tijd speelt ze een hoofdrol in de regering en door haar invloed verdwijnen er drie kritische ministers. Het huwelijk met de premier betekent voor haar ook samen het land leiden. Thabane is met zijn tachtig jaar op leeftijd, en Maesiah trekt aan de touwtjes.

Alles lijkt op rolletjes te lopen voor het paar, totdat er een brief met vragen komt van de commissaris van politie, Holomo Molibeli. Uit zijn onderzoek blijkt dat op het plaats delict telefooncontact is geweest met het nummer ‘58****77’, de zaktelefoon van de minister-president. Molibeli wil weten met wie er is gebeld. Waar die persoon zich nu bevindt? En wat het onderwerp van het gesprek was?

Antwoord op zijn vragen krijgt de politiechef niet. Wel ontvangt hij een bericht dat hij sinds begin dit jaar van zijn taken ontheven is. Molibeli wil nu dat het gerechtshof dat ontslag ongedaan maakt. Uit een geheim document blijkt dat de commissaris inmiddels de hulp heeft ingeroepen van de FBI en de Zuid-Afrikaanse politie bij het sporenonderzoek.

Nu ligt alles op straat. De plaatsvervangend leider van de regeringspartij ABC vraagt premier Thabane deze week af te treden.Thabane zwijgt vooralsnog. De first lady ook. En Lesotho wacht op de volgende aflevering van deze spannende politieserie.

Lees ook:

Grace Mugabe onderschatte hoe gehaat ze was.

‘Disgrace’ (schande), ‘Gucci Grace’,‘The Country’s First Shopper’. De bijnamen voor de presidentsvrouw van Zimbabwe, Grace Mugabe, zijn legio. Maar ze zijn geen van alle ­positief.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden