WHO

‘WHO wil naam apenpokken veranderen in MPOX wegens discriminatie’

Vaccins worden uitgepakt in de Amerikaanse stad San Francisco. Beeld AP
Vaccins worden uitgepakt in de Amerikaanse stad San Francisco.Beeld AP

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is van plan de naam apenpokken te veranderen in MPOX, kort voor het Engelse ‘monkeypox’, meldt de Amerikaanse politieke website Politico. De WHO zou het besluit, dat wellicht woensdag al wordt bekendgemaakt, hebben genomen onder druk van de Amerikaanse regering.

Redactie Trouw

De regering van president Joe Biden maakt zich al maandenlang zorgen dat de naam apenpokken het stigma van het virus verergert, vooral onder mensen van kleur. Dit zou de vaccinatiecampagne belemmeren in de VS, maar ook wereldwijd. Gezondheidsexperts en lhbti-activisten hebben eveneens opgeroepen de naam van het virus, die het kreeg na zijn ontdekking in 1958, te laten varen. Zij zeggen dat de naam apenpokken onnauwkeurig is en inspeelt op racistische stereotypen over Afrika.

Het apenpokkenvirus, binnenkort dus waarschijnlijk MPOX geheten, dook in mei op buiten de streken waar het normaal in Afrika voorkomt. Sindsdien is enige vooruitgang geboekt in de wereldwijde reactie op de uitbraak, waaronder het inzetten van vaccins. Maar er is nog altijd reden voor bezorgdheid, aangezien het virus in sommige regio’s nog veel wordt doorgegeven. Ook is er nog altijd risico op discriminatie van homo’s, de groep die gemiddeld het vaakst een besmetting oploopt. In sommige ontwikkelingslanden zijn er meer besmettingen dan wordt geregistreerd, aldus de WHO.

De WHO zei begin november apenpokken nog altijd als een internationaal gevaar voor de volksgezondheid te zien. Daarmee werd het hoogste waarschuwingsniveau dat sinds eind juli van kracht was, gehandhaafd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden