UpdateHet nieuwe coronavirus

WHO: veel meer nieuwe gevallen virus buiten China dan in China

Italiaanse supporters op de tribune bij de Champions Leaguewedstrijd tussen SSC Napoli en FC Barcelona eerder deze week. Beeld Getty Images
Italiaanse supporters op de tribune bij de Champions Leaguewedstrijd tussen SSC Napoli en FC Barcelona eerder deze week.Beeld Getty Images

Het risico dat het nieuwe coronavirus zich oncontroleerbaar gaat verspreiden als een pandemie is groot, vreest de WHO. Het aantal nieuwe besmettingsgevallen blijft wereldwijd toenemen. Verschillende landen nemen maatregelen. Volg hier het laatste nieuws.

Redactie

Het aantal nieuwe gevallen van het gevreesde nieuwe coronavirus uit Wuhan is in de afgelopen 24 uur negen keer hoger geweest buiten China dan in dat land zelf. Dit heeft de chef van WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag gezegd in Genève. De uitbraak in Italië, Iran, Japan en Zuid-Korea is nu onze grootste zorg, aldus Tedros. En de epidemie in Zuid-Korea kan nog steeds worden bedwongen door waakzaamheid, aldus Tedros die zei dat een speciale WHO-missie in Iran is aangekomen om bij de bestrijding van het nieuwe coronavirus te helpen.

Uitzonderlijke maatregelen

Het risico van besmetting met het nieuwe coronavirus in de EU is omhoog gegaan. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft maandag zijn risico-inschatting veranderd van ‘matig’ naar ‘matig tot hoog’. Er zijn 2100 bevestigde ziektegevallen in de EU-landen. 38 patiënten zijn overleden, maakte EU-commissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid) in Brussel bekend. De verspreiding van het virus neemt snel toe. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, schroeft daarom haar acties op.

Kyriakides zei dat Europa meer coördinatie nodig heeft. In een brief aan de EU-ministers van Volksgezondheid heeft zij onder meer aangedrongen op meer aandacht voor het traceren van contacten die virusdragers hebben gehad. Ook bij controles op vliegvelden en andere grenspunten is coördinatie van belang. De ministers komen vrijdag opnieuw bij elkaar, zo werd eerder al bekend.

Woensdag hebben de EU-ministers van financiën telefonisch overleg over de economische impact van het nieuwe coronavirus. Italië heeft al aangekondigd 3,6 miljard euro extra in de economie te willen pompen om klappen op te vangen. Gentiloni zei dat niet alleen Italië maar ook andere lidstaten mogelijk uitzonderlijke maatregelen moeten treffen.

Twee na zwaarst getroffen: Italië

Het aantal patiënten met het coronavirus dat in Italië is overleden, is volgens de autoriteiten met achttien gestegen naar 52. Er zijn in het Zuid-Europese land inmiddels meer dan 2000 besmettingen vastgesteld. Dat is ruim driehonderd meer dan bij de telling van zondag. De achttien patiënten die in 24 uur tijd zijn overleden, zijn allemaal ouderen en/of patiënten die voor het opduiken van het virus tien dagen geleden in Italië al ernstige gezondheidsproblemen hadden.

Italië is het op twee na zwaarst getroffen land. Alleen Zuid-Korea (4335) en China (80.000), waar het virus vandaan komt, hebben meer gevallen geconstateerd. Van de 2036 Italiaanse gevallen zijn er inmiddels 149 volkomen genezen. In China zijn al meer dan helft van de patiënten, bijna 45.000 mensen, helemaal beter.

Crisisberaad Serie A om gevolgen coronavirus

De Serie A houdt woensdag crisisberaad over de gevolgen van het coronavirus. Veel voetbalclubs vrezen dat door nog meer annuleringen van wedstrijden het competitieschema in de knel komt en het seizoen mogelijk niet kan worden afgemaakt. Tot dusver zijn tien duels in de hoogste competitie afgelast vanwege de uitbraak van het besmettelijke virus. De regering verordonneerde maandag dat de wedstrijden in nog drie regio’s alleen achter gesloten deuren, dus zonder publiek, mogen worden afgewerkt.

Die ban op supporters is echter opgeheven in de regio Piemonte, waar Turijn ligt. Juventus meldde meteen dat bij de halve finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan komende woensdag supporters welkom zijn in het stadion, behalve als ze uit de afgesloten regio’s afkomstig zijn. De topper tussen Juve en Inter was een van de wedstrijden die afgelopen weekeinde niet doorging.

België telt acht besmettingen

Het aantal mensen in België bij wie een besmetting met het nieuwe coronavirus is vastgesteld is opgelopen tot acht. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie de Block maandag bekendgemaakt. Zondag stond de teller nog op twee. Eerder op de ochtend werd al gemeld dat iemand in Brussel het virus onder de leden heeft. Het betreft een vrouw die is teruggekeerd uit Noord-Italië. Ook de andere vijf nieuwe gevallen zijn daar op vakantie geweest. Onder hen drie mensen uit één gezin.

Bij de tweede besmetting die zondag aan het licht kwam ging het om een vrouw die uit Frankrijk terugkwam. Ze ligt in een ziekenhuis in Antwerpen en maakt het volgens De Block relatief goed. De eerste besmetting is alweer even geleden. Die persoon is inmiddels weer genezen verklaard.

Eerste besmetting in New York

Ook de Amerikaanse staat New York heeft zijn eerste coronabesmetting. Dat heeft gouverneur Andrew Cuomo zondagavond op Twitter laten weten. Hij riep bewoners op kalm te blijven en niet onnodig in paniek te raken. Volgens Cuomo is de patiënt een vrouw van in de dertig, die het virus heeft opgelopen tijdens een trip naar in Iran. De vrouw zit in quarantaine in haar huis.

In Washington State, in het noordwesten van de VS, viel zondag de tweede Amerikaanse dode aan de gevolgen van het virus. De man, die in de zeventig was, kampte met meerdere gezondheidsproblemen en was opgenomen in het ziekenhuis. Ook het eerste dodelijke slachtoffer, dat zaterdag werd gemeld, viel in dat gebied. Die patiënt was een man van eind vijftig, die ook met andere lichamelijke aandoeningen kampte.

President Donald Trump zei zondag op een bijeenkomst in het Witte Huis tegen verslaggevers dat het ‘waarschijnlijk’ is dat er meer coronagevallen in de VS komen. Hij heeft maandag een ontmoeting met vertegenwoordigers van farmaceutische bedrijven om over een vaccin te praten.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Mike Pence kondigde verdere beperkingen in het reisverkeer aan vanuit Iran. Hij adviseerde de bevolking niet naar bepaalde regio’s in Italië en Zuid-Korea te gaan waar sprake is van een corona-uitbraak.

Aantal besmettingen in Duitsland bijna verdubbeld

In Duitsland is het aantal mensen dat besmet is met het nieuwe coronavirus zondag gestegen tot 129. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van zaterdag toen het aantal op 66 stond, meldt het Duitse ministerie van binnenlandse zaken.

In negen van de zestien Duitse deelstaten is het virus nu vastgesteld. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland, kwamen er tientallen besmettingsgevallen bij. Deze mensen hebben het virus waarschijnlijk opgelopen tijdens carnaval na contact met een besmet koppel in de plaats Gangelt.

Volgens minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer is voor het eind van dit jaar een vaccin beschikbaar tegen het virus. Hij wil nog niet speculeren over het afsluiten van bepaalde gebieden: “Dat zien wij als het laatste middel,” aldus de minister.

De Duitse autoriteiten vrezen dat het virus misschien niet meer onder controle te houden is. Er duiken gevallen op die niet herleid kunnen worden naar al bekende gevallen of naar een reis van het slachtoffer naar een risicogebied. Een Duitse reisbeurs is geannuleerd vanwege het virus en Duitsland gaat aan de grens reizigers uit het buitenland meer controleren.

Libanezen demonstreren zaterdag  in Beiroet voor het ministerie van volksgezondheid voor drastischer maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Beeld EPA
Libanezen demonstreren zaterdag in Beiroet voor het ministerie van volksgezondheid voor drastischer maatregelen tegen het nieuwe coronavirus.Beeld EPA

Volgens WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus is het nog wel degelijk mogelijk om de besmetting in te dammen. Veel landen moeten op enig moment de keuze maken: het virus blijven indammen of de epidemie laten uitrazen. Ghebreyesus was er duidelijk over: het is absoluut nog te vroeg voor die laatste keuze, landen moeten harder hun best doen om de verspreiding onder controle te krijgen, juist nu een pandemie nog te vermijden is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden