Coronacrisis

WHO hekelt trage Europese inentingscampagne

Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.  Beeld EPA
Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.Beeld EPA

Europa moet het tempo van vaccineren opvoeren, aldus de WHO. Ondertussen zijn strikte maatregelen nodig om een derde coronagolf te dempen.

Het vaccineren tegen Covid-19 in verschillende Europese landen verloopt ‘onacceptabel traag’. Dat vergroot het risico op een derde golf en verlenging van de coronapandemie, aldus Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Kluge zei donderdag in een verklaring dat vaccins ‘onze beste uitweg uit deze pandemie’ bieden. Maar tot nu toe is slechts 10 procent van de Europese bevolking één keer ingeënt en niet meer dan 4 procent volledig gevaccineerd.

“Zolang de dekking laag blijft, moeten we dezelfde maatregelen voor de publieke gezondheid en sociale regels toepassen als in het verleden”, zei Kluge. Hij noemde dat ‘compensatie voor de vertraagde programma’s’ en waarschuwde voor een ‘vals gevoel van veiligheid’ bij de Europese regeringen nu ze gestart zijn met de inentingscampagnes.

‘Niet de tijd om te versoepelen’

De meeste Europese landen zitten bovendien nog onder het Europese gemiddelde, in de EU-landen is 5,6 procent van de bevolking een keer geprikt. Maar het Verenigd Koninkrijk trekt met positieve cijfers het gemiddelde omhoog: van de Britten heeft al bijna de helft een eerste inenting gehad.

Dat de vaccins werken, blijkt wel uit het feit dat het aantal besmettingen terugloopt onder de tachtigplussers, die in de meeste landen wel zijn ingeënt. Maar ondertussen lopen in alle andere leeftijdsgroepen de cijfers juist op. Daarom moeten de Europese overheden ‘vroeg ingrijpen’ om de verspreiding van het virus te stoppen, aldus Kluge. “Nu is het niet de tijd om te versoepelen.”

De levering van verschillende vaccins is vertraagd in Europa en discussies rond de werking van het middel van farmaceut AstraZeneca hebben in verschillende landen geleid tot het afzeggen van afspraken. Kluge: “We moeten het proces versnellen door de productie op te voeren, drempels voor het toedienen van vaccins te verlagen en ieder flesje dat we op voorraad hebben nú te gebruiken.”

Niet reizen tijdens de feestdagen

Dorit Nitzan, die in Europa de noodsituaties coördineert voor de WHO, noemde de situatie ‘zorgelijker dan we in maanden hebben gezien’. Ze waarschuwde mensen om niet te reizen en niet in groepen bijeen te komen, ook niet tijdens Pasen en andere feestdagen, zoals ramadan. “Veel landen introduceren nu nieuwe maatregelen die noodzakelijk zijn en iedereen moet die zo veel mogelijk volgen.”

Dat is al gebeurd in Frankrijk, waar president Emmanuel Macron woensdag een nieuwe lockdown afkondigde. Zo gaan de scholen drie weken lang dicht en wordt binnenlands reizen beperkt. Macron zag zich genoodzaakt tot deze maatregelen omdat de ziekenhuizen met name in Parijs overspoeld worden met nieuwe patiënten.

In België moet de regering ondertussen zorgen voor een nieuwe juridische onderbouwing van de maatregelen. Een rechter in Brussel oordeelde woensdag dat die nu niet correct zijn ingevoerd.

Vorige week waren er in Europa 1,6 miljoen nieuwe besmettingen, volgens de WHO, en bijna 24.000 sterfgevallen. In de Europese Unie zijn in totaal al meer dan 612.000 mensen overleden aan de gevolgen van besmetting met het coronavirus, en als ook andere landen zoals het VK, Rusland en Zwitserland worden meegeteld al meer dan 928.000.

Lees ook:

Alles over het coronavirus

Op deze pagina vindt u het belangrijkste nieuws en achtergronden over de coronapandemie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden