Coronapandemie

WHO-experts: herhaalde boosterprikken zijn geen goede strategie

Een Pakistaanse vrouw krijgt dinsdag een boosterprik tegen het coronavirus. Overheidsteams gaan in het Zuid-Aziatische land van deur tot deur om mensen in te enten. Beeld EPA
Een Pakistaanse vrouw krijgt dinsdag een boosterprik tegen het coronavirus. Overheidsteams gaan in het Zuid-Aziatische land van deur tot deur om mensen in te enten.Beeld EPA
Trouw Redactie Buitenland

Het steeds herhalen van boosterprikken is naar verwachting geen geschikte en houdbare strategie, stelde een groep deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag. In plaats daarvan is het waarschijnlijk beter om nieuwe vaccins te ontwikkelen, die de overdracht van het coronavirus beter tegengaan.

Tot nu toe is de WHO afwachtend met haar oordeel over het aanpassen van bestaande vaccins voor de bestrijding van de dominante omikronvariant. Die variant, voor het eerst gedetecteerd in Zuid-Afrika en Hongkong, is een stuk besmettelijker dan de eerdere deltavariant, hoewel de ziektesymptomen wel milder zijn.

‘Langdurige reactie van het afweersysteem’

Nieuwe coronavaccins moeten volgens de experts zorgen voor een “brede, sterke en langdurige reactie van het afweersysteem, om de noodzaak van herhaalde boosterprikken te verminderen”. De deskundigen riepen vaccinontwikkelaars op om gegevens te delen.

Sommige producenten werken al aan nieuwe vaccins. Zo verwachten de farmaceuten Pfizer en BioNTech hun aangepaste vaccin al in maart klaar te hebben. En Moderna hoopt zijn specifiek op omikron gerichte vaccin in de herfst gereed te hebben. Een WHO-functionaris waarschuwde eerder dat de samenstelling van vaccins ‘wereldwijde coördinatie’ vereist en niet kan worden overgelaten aan alleen de farmaceutische bedrijven.

Lees ook:

Niet meer elke besmetting tellen: Spanje wil corona hetzelfde aanpakken als de gewone griep

De Spaanse overheid wil corona hetzelfde monitoren als de griep, een organisatie van huisartsen wil zelfs van alle maatregelen af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden