Verkiezingen VSInternationale reacties

Westerse leiders verheugen zich op positieve samenwerking met de VS

De Duitse bondskanselier Angela Merkel met de toenmalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden in 2013.Beeld picture alliance / dpa

De snelle gelukwensen van veel westerse leiders aan Joe Biden laten zien dat zij uitkijken naar samenwerking met een Amerikaanse president die bondgenootschappen waardeert.

Wereldleiders van de Franse president Macron tot zijn Egyptische collega Sisi hebben Joe Biden zaterdag gefeliciteerd met zijn verkiezing tot president van de Verenigde Staten. Vooral Europese regeringsleiders waren er snel bij, wellicht in de hoop op een betere samenwerking met de VS dan de afgelopen vier jaar. De presidenten van China en Rusland namen wat meer tijd voor hun felicitaties.

“Ik kijk uit naar de toekomstige samenwerking met president Biden”, liet de Duitse bondskanselier Angela Merkel weten. Ze beklemtoonde de ‘trans-Atlantische vriendschap’, de band tussen de VS en Europa die al sinds de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol speelt in de internationale betrekkingen. Merkel, die zelf binnen een jaar opstapt, is vaak in aanvaring gekomen met Trump.

Premier Mark Rutte feliciteerde Biden en zijn toekomstige vicepresident Kamala Harris en voegde daaraan toe: “Ik kijk ernaar uit om de goede relatie tussen onze landen voort te zetten”. De Franse president Emmanuel Macron beklemtoonde direct na zijn gelukwensen dat er op het wereldtoneel veel op de agenda staat. “We moeten veel doen om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden. Laten we samenwerken!”

Bondgenoten

De Britse premier Boris Johnson benoemde in zijn boodschap de grootste uitdagingen: klimaatverandering, handel en veiligheid. En Johnson, die zijn land laat vertrekken uit de Europese Unie, noemde de VS ‘onze belangrijkste bondgenoot’. Eerder speculeerde Johsnon op een voordelige handelsdeal die hij met Trump wilde sluiten na de brexit.

De Canadese premier Justin Trudeau prees de ‘buitengewone relatie’ tussen zijn land en de VS, die hij ‘uniek in de wereld’ noemde. De twee landen delen de langste grens ter wereld. Trudeau en Trump hebben een slechte persoonlijke relatie, die vooral aan het licht kwam tijdens de G7-top in Canada twee jaar geleden.

Ook de premiers van Polen, Italië, Ierland, Spanje, Griekenland waren er snel bij, net als Navo-chef Jens Stoltenberg en EU-president Charles Michel. Juist de Navo en de EU lagen vaak onder vuur van Trump, die vindt dat zijn land te veel betaalt aan het militaire bondgenootschap en die de Europese samenwerking als vijandig ziet voor de VS.

Deze regeringsleiders kunnen nu allemaal uitkijken naar samenwerking met een Amerikaanse president die hecht aan bondgenootschappen. Zeker in organisaties met meer landen, zoals de Navo en de Verenigde Naties, zal Biden zich naar alle verwachting positiever opstellen dan president Donald Trump. Maar de Europese leiders weten dat ook Biden vindt dat zij meer moeten bijdragen aan hun eigen defensie.

#Americaisback

Bovendien zal ook Biden de blik meer richten op uitdagers van het Amerikaanse leiderschap, met China voorop. Rusland blijft daarnaast een probleemgeval voor de VS. De Chinese president Xi Jinping en zijn Russische collega Vladimir Poetin stonden zaterdag niet vooraan met hun felicitaties, net zo min als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan – toch een Navo-bondgenoot. Juist deze leiders zal Biden straks wel nodig hebben in overleg om de wereldhandel soepel te laten verlopen, de oorlog in Syrië tot een einde te brengen en het atoomprogramma van Iran aan banden te leggen.

In de Verenigde Staten kijken Democraten die een belangrijke rol speelden op het wereldtoneel uit naar een nieuwe koers. Susan Rice, veiligheidsadviseur onder Trumps voorganger Barack Obama, zei op de nieuwszender CNN: “Mensen van over de hele wereld, van Nairobi tot Rome en Londen, zeggen nu: Amerika is er weer!” Daarmee verwees ze naar de snel populair geworden hashtag #Americaisback. 

Lees ook: 

Wat voor soort president wordt Joe Biden?

Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten, verkondigden CNN en andere grote Amerikaanse zenders zaterdagavond. Hoewel Trump zich nog niet gewonnen geeft, maakt de Democraat zich op voor een lastige regeerperiode

Biden is de president-elect, maar Trump wil niet wijken

Joe Biden wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. En voor het eerst krijgt het land een vrouw, Kamala Harris, als vice-president.

Washington viert feest: ‘Dit is het einde van Donald Trump’

Direct nadat de Amerikaanse media Joe Biden uitriepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, begon voor zijn aanhangers het feest. Een reportage vanuit het feestgedruis in Washington.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden