Oekraïne

Westen reageert kritisch op Poetins toespraak. ‘Poetin is bezig met een nucleaire gok’

De Amerikaanse president Joe Biden spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.  Beeld AFP
De Amerikaanse president Joe Biden spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe.Beeld AFP

Poetins aankondiging van een algehele mobilisatie en zijn dreigende woorden over nucleaire wapens brengen woedende reacties op gang.

Isabel Bolle

De toespraak van de Russische president Vladimir Poetin zorgde woensdag voor de nodige onrust. Nadat de president in de ochtend aankondigde dat er een gedeeltelijke mobilisatie komt en dreigde met het inzetten van nucleaire wapens kwamen verschillende internationale leiders al snel met een reactie.

Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski bestempelde de gedeeltelijke mobilisatie vooral als ‘een grote tragedie’ voor het Russische volk. Wat betreft Poetins dreiging om nucleaire wapens in te zetten, daar reageerde Zelenski zelf op, tijdens een interview met het tv-station van het Duitse blad Bild. “Ik geloof niet dat hij dit soort wapens zal gebruiken”, zei hij. “Ik denk niet dat de wereld het hem zal toestaan deze wapens te gebruiken”.

Van groot belang is volgens hem vooral dat het dreigen met nucleaire wapens er niet toe leidt dat het Westen compromissen zal sluiten. “Poetin zou morgen kunnen zeggen: we willen niet alleen Oekraïne, we willen ook een stuk van Polen, en anders zetten we nucleaire wapens in. We kunnen niet dit soort compromissen gaan sluiten”.

Lees het laatste nieuws over Oekraïne in ons liveblog.

Oekraïense staat uitwissen

Ook de Amerikaanse president Joe Biden reageerde op de toespraak, tijdens zijn bijdrage aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij veroordeelde het dreigen met nucleaire wapens en stelde dat “een nucleaire oorlog niet gewonnen kan worden en nooit plaats moet vinden”.

Ook beschuldigde hij Rusland ervan de Oekraïense staat te willen uitwissen – mede door het organiseren van referenda in het oosten van Oekraïne over aansluiting bij Rusland – en van het schenden van de grondbeginselen van de VN. “De hele wereld moet deze schandalige daden zien voor wat ze zijn. Poetin zegt dat hij moet handelen omdat Rusland bedreigd werd. Maar niemand bedreigt Rusland, en niemand behalve Rusland zocht het conflict op”, aldus Biden.

Ook vanuit de EU klonken kritische woorden. “Poetin is bezig met een nucleaire gok. Hij gebruikt het nucleaire element als onderdeel van zijn arsenaal van terreur, dat is onacceptabel”, reageerde de woordvoerder van buitenlandse zaken Peter Stano. Volgens hem hebben de verschillende EU-landen onderling overlegd en kan Poetin rekenen op ‘een reactie van onze kant’.

Lees ook:

Gedeeltelijke mobilisatie leidt tot uittocht en paniek onder Russen

Vliegtickets naar het buitenland zijn nauwelijks verkrijgbaar en op Google wordt volop gezocht naar manieren om de dienstplicht te ontlopen. Russen proberen massaal aan de gedeeltelijke mobilisatie te ontkomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden