TurkijeBogazici Universiteit

Wereldwijde steun voor Turkse studenten die Erdogan-rector de rug toekeren

Studenten van de Bogazici-universiteit wachten voor de hoofdingang van de campus. Oproerpolitie heeft de straten gebarricadeerd om een protest te voorkomen. Beeld REUTERS
Studenten van de Bogazici-universiteit wachten voor de hoofdingang van de campus. Oproerpolitie heeft de straten gebarricadeerd om een protest te voorkomen.Beeld REUTERS

Studenten en academisch personeel van een Turkse universiteit krijgen uit de hele wereld steunbetuigingen voor hun protest tegen de aanstelling van een nieuwe rector.

Pieternel Gruppen

Turkse studenten verzamelden zich donderdag met spandoeken op de Kadikoy Pier in Istanbul. Ze protesteerden tegen de aanstelling van de nieuwe rector van de Bogazici-universiteit. Zeer tegen de zin in van medewerkers en studenten werd Melih Bulu begin dit jaar door de Turkse president Erdogan aangewezen als hoofd van deze prestigieuze universiteit.

Omdat de campus door de politie voor buitenstaanders is afgegrendeld, werd het protest verplaatst naar de kade, om studenten van andere universiteiten de kans te geven aan te sluiten. Want dat de studenten kunnen rekenen op steun werd de afgelopen drie weken wel duidelijk. Zo togen donderdag studenten in Izmir naar hun eigen pier, rond dezelfde tijd als hun collega’s in Istanbul. Ook in Ankara gingen studenten eerder deze week al de straat op. En op sociale media steken universiteiten uit de hele wereld – onder andere ook de Universiteit van Amsterdam – de studenten van Bogazici een hart onder de riem.

Ondertussen keren op de campus zelf de academische medewerkers dag in dag uit hun rug letterlijk naar het gebouw waar Bulu kantoor houdt. Ook de vers gevallen sneeuw weerhield ze er deze week niet van om zwijgend, gekleed in blauwe academische gewaden, hun afkeuring over de gang van zaken te tonen. Want traditiegetrouw kiezen zij zelf een nieuw hoofd uit hun eigen gelederen, om de autonomie van de universiteit te bewaken. Bulu daarentegen is een voormalige politicus die door de Turkse president naar voren is geschoven.

Studenten die met maskers van rector Mesut Balu en Mahmut Ak voor zich houden tijdens een solidariteitsactie met de studenten die in opstand zijn gekomen tegen het benoemen van een nieuwe rector aan de Bogazici Universiteit.  Beeld AFP
Studenten die met maskers van rector Mesut Balu en Mahmut Ak voor zich houden tijdens een solidariteitsactie met de studenten die in opstand zijn gekomen tegen het benoemen van een nieuwe rector aan de Bogazici Universiteit.Beeld AFP

De universiteit heeft een excellente reputatie

Officieel mag hij dat doen. Na de mislukte coup in 2016 werden rectorverkiezingen op universiteiten door middel van noodverordeningen afgeschaft. In 2018 werd in de wet voor het hoger onderwijs bovendien formeel vastgesteld dat de Turkse president rectoren zelf mag aanwijzen. Daar maakte hij al tientallen keren gebruik van. En al is op deze praktijk uit universitaire kringen al veel kritiek gekomen – een aantal van de kersverse rectoren zou in academisch opzicht maar weinig hebben gepresteerd – niet eerder kreeg het protest zo veel aandacht.

Verwonderlijk is dat niet, want Bogazici stond lange tijd bekend als de Turkse Harvard. Opgericht door Amerikaanse missionarissen heeft de universiteit wereldwijd een excellente reputatie opgebouwd en staat ze bekend om de ‘vrije academische geest’ die er rondwaart.

Met de aanstelling van een rector naar zijn keuze voor zo’n symbolisch bolwerk, wil Erdogan zijn grip op de academische wereld verder verstevigen. Sinds de mislukte coup probeerde hij dat ook al door duizenden academici te ontslaan en een tiental universiteiten te sluiten. Ondertussen dalen de Turkse universiteiten, inclusief Bogazici , op de wereldranglijsten van beste academische instellingen.

Demonstrerende studenten in Istanbul, eerder in januari. Beeld AP
Demonstrerende studenten in Istanbul, eerder in januari.Beeld AP

Vasthoudend

Dat Erdogan er veel aan gelegen ligt om het protest van de studenten, die hij ‘terroristen’ noemt, de kop in te drukken blijkt uit het harde optreden van de oproerpolitie vlak na de benoeming van de nieuwe rector begin dit jaar. Met traangas werden de demonstrerende studenten op de campus uit elkaar verdreven. Ook werden tientallen van hen ’s nachts door zwaarbewapende agenten uit hun kamers geplukt en korte tijd vastgezet.

Maar de studenten en het personeel van Bogazici lijken vasthoudend. Voor hen staat met de bedreiging van de academische vrijheid eveneens veel op het spel. Met de solidariteit van universiteiten uit de hele wereld in hun achterhoofd keren ze de nieuwe rector daarom vooralsnog de rug toe.

Lees ook:

Uit Ankara klinken nu opeens verzoenende woorden naar ‘Europese familie’

Turkije is het jaar gestart met een charme-offensief richting Europa. Maandag werd de Duitse minister Heiko Maas met alle egards in Ankara ontvangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden