null

Op de vlucht

Wereldwijd recordaantal van bijna 60 miljoen mensen ontheemd

Beeld

Conflicten en natuurrampen hebben vorig jaar tientallen miljoenen mensen in eigen land op de vlucht gejaagd, waardoor het aantal ontheemden naar recordhoogte is gestegen.

Eric Brassem

Wereldwijd stonden eind 2021 59,1 miljoen mensen geregistreerd als ontheemd, 4 miljoen meer dan een jaar eerder, staat in het jaarlijkse rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) in Genève.

De verwachting is dat het record dit jaar opnieuw wordt gebroken, gezien de 8 miljoen miljoen Oekraïners die door de oorlog huis en haard hebben moeten verlaten en elders in hun land verblijven. Daarnaast zijn ruim 6 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht.

Vorig jaar kwamen er wereldwijd 38 miljoen nieuwe ontheemden bij, waarbij sommige mensen gedurende het jaar meerdere keren moesten vluchten. Voor 14,4 miljoen mensen waren geweld en conflicten de oorzaak, bijna de helft meer dan in 2020. Het gaat om landen als Ethiopië, Afghanistan, Somalië, Zuid-Soedan, Syrië, Myanmar, Jemen, Colombia en Congo.

Veel natuurrampen

Natuurrampen zorgen voor de meeste ontheemden. Het waren er vorig jaar 23,7 miljoen. 94 procent wordt toegeschreven aan weer- en klimaatgerelateerde rampen, zoals cyclonen, moessonregens, overstromingen en droogte. China, de Filippijnen en India werden het hardst getroffen.

Ruim 25 miljoen ontheemden in de wereld zijn jonger dan 18 jaar. Het rapport gaat niet over vluchtelingen, die hun eigen land zijn ontvlucht, maar tussen ontheemden en vluchtelingen bestaat meestal wel een verband.

Het IMDC maakt zich grote zorgen over de oorlog in Oekraïne. De budgetten voor Oekraïense vluchtelingen en ontheemden zullen ten koste gaan van de steun elders, vreest de organisatie, terwijl de prijzen stijgen – door de toegenomen vraag naar hulpgoederen, maar ook door de stijgende prijzen van brandstof.

Lees ook:

De vergeten hongersnood in Somalië. ‘Door de droogte zijn we alles kwijtgeraakt’

Hulpverleners waarschuwen voor een hongersnood in Somalië vanwege de aanhoudende droogte. Meer dan 500.000 Somaliërs zijn ontheemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden