Unicef

Wereldwijd miljoenen ondervoede kinderen door droogte en oorlog in Oekraïne

null Beeld AFP
Beeld AFP

Droogte en prijsstijgingen door de oorlog in Oekraïne vergroten het gevaar van ernstige ondervoeding bij kinderen, waarschuwt Unicef. Vooral in de Hoorn van Afrika is de situatie nijpend.

Hanne Obbink

Neem alleen al de prijs van zakjes met het voedsel waarmee ernstig ondervoede kinderen het meest geholpen zijn. Die zal de komende zes maanden waarschijnlijk met 16 procent omhoog gaan, verwacht Unicef. En omdat er niet vanzelf meer geld beschikbaar komt om dit zogeheten therapeutisch voedsel aan te schaffen, brengt die prijsstijging het leven van kinderen in gevaar.

Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, sloeg dinsdag alarm. Nu al zijn er ongeveer 10 miljoen kinderen die baat zouden hebben bij therapeutisch voedsel, maar het niet krijgen. En dat aantal zal groeien, nu als gevolg van de aanhoudende droogte, de oorlog in Oekraïne en de nasleep van de coronapandemie de prijzen op de wereldvoedselmarkt omhoog gaan.

Hogere voedselprijzen

Het ernstigst is de situatie in de Hoorn van Afrika. Die lijdt zwaar onder droogte, en als regen uitblijft, zal het aantal ernstig ondervoede kinderen daar groeien van 1,7 naar 2 miljoen. Vooral in Somalië zijn de gevolgen ingrijpend; daar zijn 700.000 mensen op drift geraakt, op zoek naar water. Maar ook in andere regio’s zijn de cijfers zeer zorgwekkend. Unicef noemt in zijn rapport onder meer Midden- en West-Afrika, Zuid-Azië en Afghanistan.

De oorlog in Oekraïne zet de voedselprijzen extra onder druk. Somalië is bijvoorbeeld voor meer dan de helft van zijn tarwebehoefte afhankelijk van Oekraïne. Daar had dit voorjaar gezaaid moeten worden, maar dat is lang niet overal gebeurd. En de oogst van vorig jaar ligt deels in opslagschuren te wachten op transport dat waarschijnlijk niet komt, omdat de havens in de Zwarte Zee geblokkeerd zijn.

Ook de prijs van het therapeutisch voedsel stijgt onder invloed van de ontwikkelingen op de wereldvoedselmarkt. Het is een soort pasta op basis van onder meer pinda’s, suiker en melkpoeder, verpakt in plastic zakjes. Niet alleen de grondstoffen, ook de verpakking en het transport worden nu duurder.

Te weinig geld

Unicef wijst erop dat de budgetten voor de strijd tegen ondervoeding onder druk staan. Het geld komt van een beperkt aantal donoren, en dat maakt de geldstromen kwetsbaar voor veranderende politieke prioriteiten. Ook de economische gevolgen van de coronacrisis zijn terug te zien in de omvang van de budgetten.

In het ergste geval, waarschuwt Unicef, zullen de budgetten pas in 2028 weer het niveau van voor de pandemie bereiken. “Maar er moet snel worden gehandeld”, zegt Unicef-directeur Catherine Russell. “Er is nog maar bitter weinig tijd voordat deze situatie veel en veel erger wordt.”

Lees ook:

De vergeten hongersnood in Somalië. ‘Door de droogte zijn we alles kwijtgeraakt’

Hulpverleners waarschuwen voor een hongersnood in Somalië vanwege de aanhoudende droogte. Journalist en fotograaf Joost Bastmeijer reisde met hulporganisatie Save the Children naar een vluchtelingenkamp en ziet kinderen die vel over been zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden