Corona in het buitenland

Wereldwijd meer dan 100.000 besmettingen vastgesteld

Twee gasten van de modeweek in Parijs dragen mondkapjes.  Beeld Getty Images
Twee gasten van de modeweek in Parijs dragen mondkapjes.Beeld Getty Images

Het aantal mensen dat wereldwijd besmet is geraakt met het nieuwe coronavirus, is de 100.000 voorbij. Er zijn nu ook besmettingen vastgesteld in Slowakije, Vaticaanstad, Servië en Kameroen.

Redactie

Het virus verspreidde zich de afgelopen weken vanuit China over de wereld. Op het Chinese vasteland zijn inmiddels ruim 80.000 besmettingen ontdekt en 3000 patiënten overleden. Zeker 53.000 patiënten in het land zijn alweer hersteld.

Het virus is ook opgedoken in zo’n negentig andere landen en territoria. Het wereldwijde dodental staat op ongeveer 3400. Buiten China zijn Zuid-Korea (6284 besmettingen, 42 doden), Italië (3858 besmettingen, 148 doden) en Iran (4747 besmettingen, 123 doden) het zwaarst getroffen.

In Nederland zijn 128 gevallen gemeld en is vrijdag voor het eerst een patiënt overleden die was besmet met het virus.

Duitsland

In Duitsland is het aantal coronabesmettingen met 134 nieuwe gevallen toegenomen. Het Robert Koch-Institut meldt vrijdagochtend dat het totale aantal uitkomt op 534. Donderdag stond de teller op 400.

Meer dan de helft (281) van het aantal besmettingsgevallen in Duitsland bevindt zich in Noordrijn-Westfalen dat grenst aan Nederland. In bijna iedere deelstaat is het virus wel al vastgesteld. In Baden-Württemberg zijn het er 91 en in Beieren gaat het om 79 besmettingsgevallen.

Stadsmarathons in Parijs en Rome geschrapt

De grote stadsmarathons van Parijs en Rome zijn vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus geschrapt. Die van Parijs is verplaatst van 5 april naar 18 oktober. Die van Rome stond gepland voor 29 maart en wordt dit jaar niet meer op een andere datum gelopen.

Voor de marathon van Parijs had zich een recordaantal van 65.000 hardlopers uit 150 verschillende landen ingeschreven. Het is een van de grootste stadsmarathons ter wereld. De route van de wedstrijd over 42,195 kilometer voert dwars door het hart van de Franse metropool en komt langs bekende bezienswaardigheden. De start is op de beroemde Champs-Elysées.

De marathon van Rome is iets minder groot dan die van Parijs, maar trekt ook tienduizenden hardlopers uit alle delen van de wereld. Het traject zit ook vol klassieke Romeinse attracties. Start en finish zijn bij het Colosseum.

Frankrijk

In Frankrijk zijn opnieuw drie patiënten overleden die besmet waren met het nieuwe coronavirus. Het dodental door de uitbraak van het virus is daarmee opgelopen naar zeven, zeggen de autoriteiten. Die hebben ook melding gemaakt van 92 nieuwe besmettingen.

In Frankrijk is inmiddels bij 423 mensen vastgesteld dat ze zijn besmet met het virus. Volgens het hoofd van Franse gezondheidsagentschap zijn 23 mensen er slecht aan toe.

Onder de Franse patiënten zijn ook een afgevaardigde en een medewerker van het Franse parlement. Dat heeft de voorzitter van Nationale Vergadering donderdagavond bekendgemaakt. Het gaat om een verkozene van de de partij van de Franse president Emmanuel Macron, Les Républicains (LR), uit het departement Haut-Rhin, in het noordoosten van Frankrijk. De betrokken afgevaardigde is opgenomen in het ziekenhuis en ligt op intensive care. Een derde verdacht geval wordt momenteel onderzocht.

De overheid is met een pakket aan maatregelen gekomen het virus te bestrijden. Zo moesten 120 scholen de deuren sluiten om verdere verspreiding te voorkomen. Ook wordt beslag gelegd op alle voorraden mondkapjes in het land. De Franse president Emmanuel Macron zei in een video op de website van het Elysée dat het onvermijdelijk lijkt dat de corona-uitbraak uitgroeit tot een epidemie.

Miljarden VS voor bestrijding virus

De Amerikaanse president Donald Trump zet vrijdag zijn handtekening onder een miljarden dollars kostend plan ter bestrijding van de uitbraak van het coronavirus in de VS. Donderdag werd al bekend dat zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat akkoord zijn met het beschikbaar stellen van 8,3 miljard dollar (7,4 miljard euro) overheidsgeld.

Het geld wordt besteed aan de ontwikkeling van een vaccin, maar ook aan maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Tot nu toe zijn in het land twaalf doden geteld. Zeker 221 mensen zijn besmet.

Brussel

Het Europese parlement vergadert komende week niet in Straatsburg maar in Brussel. De parlementsleden blijven bij hoge uitzondering in de Belgische hoofdstad vanwege het rondwarende coronavirus, aldus voorzitter David Sassoli.

Het Europese parlement vergadert een keer per maand in de Franse stad. De plenaire bijeenkomst in Straatsburg zou aanvankelijk gewoon doorgaan maar nu is toch beslist de maandelijkse volksverhuizing naar de Elzas af te blazen.

Volgens Sassoli is er een nieuwe balans door medische diensten gemaakt waarin staat dat “gezondheidsrisico’s gevoelig hoger liggen als de plenaire sessie volgende week in Straatsburg plaatsvindt”.

Het parlement besloot eerder deze week al drie weken lang de deuren te sluiten voor bezoek van buiten vanwege de risico’s rond het nieuwe coronavirus. Er worden geen hoorzittingen, recepties, seminars, ontmoetingen met lobbyisten of groepsevenementen gehouden, maar de Europarlementariërs blijven wel gewoon aan het werk.

Denemarken

Spelers en medewerkers van de Deense voetbalclubs Brøndby en Lyngby zijn in quarantaine geplaatst omdat ze in contact zijn geweest met de Deense oud-international Thomas Kahlenberg, bij wie het coronavirus is geconstateerd.

Brøndby en Lyngby, clubs uit de Deense eredivisie, speelden zondag tegen elkaar. Kahlenberg, oud-speler van Brøndby, was aanwezig en knuffelde heel wat af met oude bekenden, onder wie directeur Ole Palma, verdediger Joel Kabongo en assistent-trainer Martin Retov.

Kahlenberg testte donderdag positief op het nieuwe coronavirus. Hij is volgens een bericht op de website van Brøndy besmet tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Brøndby heeft in totaal dertien mensen van de club in quarantaine geplaatst, Lyngby drie. Beide clubs, die in principe zondag weer moeten spelen, zoeken nog naar andere spelers, supporters en stafleden die in contact zijn geweest met Kahlenberg.

Eerste dode in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk is voor het eerst een persoon overleden aan het coronavirus, zeiden de autoriteiten donderdag. Het betreft een oudere patiënt met “onderliggende gezondheidsproblemen”.

De patiënt werd behandeld in een ziekenhuis in Reading, ten westen van Londen. “We geloven dat de patiënt het virus in het Verenigd Koninkrijk heeft opgelopen. Een onderzoek naar diens contacten is daarom in gang gezet”, zei het Britse hoofd van de medische dienst, Chris Whitty.

Het ziekenhuis in Reading heeft ook een verklaring gegeven. “De patiënt is eerder in en uit het ziekenhuis geweest om andere redenen dan het coronavirus, maar bij deze gelegenheid werd hij opgenomen nadat hij positief was getest op coronavirus.”

Algerije: zestien leden van één familie besmet

In Algerije zijn zestien leden van dezelfde familie uit de regio Blida, in de buurt van Algiers, besmet met het coronavirus. De besmetting vond plaats door contacten met Algerijnen die in Frankrijk wonen. Dat maakte het Algerijnse ministerie van Volksgezondheid donderdag bekend.

Het epidemologisch onderzoek kon de besmetting terugvoeren naar een 83-jarige Algerijn en zijn dochter die in Frankrijk wonen. Zij verbleven van 14 tot 21 februari met hun gezin in Blida, 50 kilometer ten zuiden van Algiers. Beiden testten positief na hun terugkeer naar Frankrijk op 21 februari.

Japan

Japan zet álle reizigers uit China en Zuid-Korea op de quarantainelijst, in Italië zijn inmiddels meer dan 3000 mensen besmet met het coronavirus. Ook in Zuid-Afrika is iemand ziek geworden. Volg hier het laatste nieuws rondom het corona-virus in het buitenland.

Zuid-Afrika heeft donderdag een eerste geval van het coronavirus bevestigd. Het betreft een 38-jarige man die met zijn vrouw naar Italië reisde, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

De patiënt en zijn vrouw maakten deel uit van een groep van tien mensen en kwamen op 1 maart terug in Zuid-Afrika.

Het is het eerste geval in Zuid-Afrika. De besmette persoon komt uit de oostelijke provincie KwaZoeloe Natal van het land.

Drastische maatregelen in Japan

Ondertussen neemt Japan drastische maatregelen om verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen. Alle reizigers die arriveren vanuit Zuid-Korea en China moeten in quarantaine, zegt premier Shinzo Abe.

“We zullen ze vragen om twee weken op de aangewezen plaatsen te blijven en geen gebruik te maken van het openbaar vervoer”, aldus de premier. De nieuwe quarantainemaatregelen worden volgens hem op 9 maart van kracht en duren in principe tot het eind van de maand. Vluchten uit Zuid-Korea en China mogen straks alleen nog landen op de vliegvelden Narita bij Tokio en Kansai bij Osaka. Ook worden sommige visa ingetrokken die zijn verleend aan Chinezen en Zuid-Koreanen.

Een bezoek van de Chinese leider Xi Jinping aan Japan is vanwege de coronacrisis voorlopig ook uitgesteld.

Noodtoestand in Californië

Gouverneur Gavin Newsom van de Amerikaanse staat Californië heeft de noodtoestand voor de hele staat afgekondigd vanwege het nieuwe coronavirus. In de staat viel woensdag de eerste dode en zijn tot nu toe 53 mensen besmet geraakt.

Het slachtoffer was een ouder persoon die al ziek was. Het was de eerste dode buiten de staat Washington waar 10 mensen zijn gestorven na te zijn besmet met het virus. Het aantal besmettingen in Washington, ten noorden van Californië steeg woensdag van 27 naar 39.

Besmettingen en sterfgevallen

Inmiddels zijn wereldwijd voor zover bekend meer dan 98.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus, meer dan 80.000 daarvan in China. Inmiddels zijn er al meer dan 53.000 mensen alweer genezen.

Met meer dan 6000 besmettingen staat Zuid-Korea op de tweede plek, in Italië zijn meer dan 3000 mensen besmet. In Europa verspreidt het virus zich ondertussen verder. Bosnië-Herzegovina meldde donderdag zijn eerste besmettingsgeval. In buurland Duitsland zijn inmiddels bijna 450 mensen besmet met het virus.

Meer dan 3300 mensen zijn inmiddels gestorven aan Covid-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, waarvan 3042 in China. In Italië zijn 3858 mensen besmet. 148 mensen zijn er gestorven aan de ziekte, in Iran 107. Dagelijks genezen er meer mensen dan er zieken bij komen.

Duitsland: weer meer besmettingen

Cijfers: AP, Reuters, ANP, Johns Hopkins CSSE

België en Griekenland: aantal besmettingen verdubbeld

Het aantal coronabesmettingen in België is toegenomen met 27. Dat meldt het federale ministerie van Volksgezondheid. Het totaal komt daarmee op vijftig, maar de eerste patiënt is inmiddels wel genezen.

Volgens het ministerie zijn de meeste nieuwe patiënten net terug van vakantie in Italië. Ze zouden “milde symptomen” hebben. De getroffen zieken zijn geïsoleerd en worden thuis of in het ziekenhuis behandeld. België verwacht dat het aantal nieuwe besmettingen verder zal stijgen.

Ook in Griekenland is het aantal besmettingen fors toegenomen. De autoriteiten hadden al melding gemaakt van 10 gevallen, maar nu blijken ook 21 mensen die onlangs samen in Israël waren besmet te zijn met het nieuwe coronavirus.

Het gaat om mensen die meerdere dagen per bus reisden. Ze keerden eind februari terug naar Griekenland. De meeste nieuwe patiënten maken het goed en zitten thuis in quarantaine, zegt de nationale gezondheidsdienst. Twee andere leden van de groep bleken eerder al besmet te zijn.

China gebruikt robots

Onderzoekers aan een grote Chinese universiteit hebben een speciale robotarm ontwikkeld die moet helpen in de strijd tegen het coronavirus. De robot kan speekselmonsters afnemen, echo’s uitvoeren en luisteren naar de organen van de patiënt.

Het apparaat is uitgerust met wieltjes en camera’s en kan zichzelf desinfecteren. Het is ontworpen zodat artsen niet meer in dezelfde ruimte als de patiënt hoeven te zijn. “Alle dokters zijn ontzettend dapper,” zegt professor Zheng van de universiteit van Tsinghua bij Peking, “maar het virus is simpelweg te besmettelijk. Daarom laten we robots nu de gevaarlijkste taken uitvoeren.”

Als alles volgens plan loopt, hebben enkele robots zondag hun eerste werkdag. Sommige artsen hebben al wel kritiek: de robots zouden weinig geruststellend zijn voor de zieken.

Kim Jong-Un steunt Zuid-Koreanen

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un probeert inwoners van buurland Zuid-Korea een hart onder de riem te steken in hun strijd tegen het nieuwe coronavirus. Kim sprak in een brief aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in de verwachting uit dat de Zuid-Koreanen de epidemie zullen overwinnen, bericht persbureau Yonhap.

Kim wenst de Zuid-Koreanen in zijn brief een goede gezondheid toe, bevestigt de Zuid-Koreaanse regering. Ook zou hij “openhartig” hebben gesproken over de situatie op het Koreaanse schiereiland, maar het is niet bekendgemaakt wat hij daar precies over schrijft.

Moon heeft een bedankbriefje teruggestuurd naar de dictator, wiens geïsoleerde land nog geen besmettingen heeft gemeld. Noord-Korea neemt wel maatregelen om het virus buiten de deur te houden. Op foto’s die zijn verspreid door staatsmedia is te zien hoe Kim wordt omringd door militairen met zwarte mondmaskers en hoe mensen in beschermende pakken bussen en gebouwen schoonmaken.

Besmettingen in Zuid-Korea voorbij de 6000

In Zuid-Korea steeg het aantal besmettingen verder. Daar kwamen er donderdag 196 gevallen bij en is het totaal aantal Zuid-Koreanen dat besmet is tot 6286 opgelopen.

Iedere dag komen in Zuid-Korea weer honderden ziektegevallen aan het licht. Het ging om 438 nieuwe gevallen op woensdag, 516 op dinsdag en 600 op maandag. Veel besmettingen zijn gelinkt aan een religieuze beweging in de metropool Daegu, waar zo’n 2,5 miljoen mensen wonen. De gezondheidsdienst meldt dat tot dusver 40 patiënten met het virus zijn overleden. Het gaat vooral om ouderen die al gezondheidsproblemen hadden.

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland heeft donderdag weer een sprong gemaakt. Het Robert Koch-Institut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, meldt dat zeker 349 mensen het virus hebben opgelopen. Ongeveer de helft van de gevallen (175) is vastgesteld in het aan Nederlandse grenzende Noordrijn-Westfalen.

Het aantal besmettingen in Duitsland nam met meer dan 100 toe ten opzichte van een dag eerder. Het instituut zegt dat woensdag 240 besmettingen waren vastgesteld in ochtend. Dat liep in de middag op naar 262. Het virus heeft de kop opgestoken in bijna alle deelstaten.

Bosnië-Herzegovina meldt eerste besmetting

Bosnië-Herzegovina heeft ook een geval van het nieuwe coronavirus gemeld. Plaatselijke media meldden dat de besmetting in het Servische deel van de Balkanstaat is geconstateerd. Het zuidoosten van Europa heeft tot dusver relatief weinig gevallen van het virus vastgesteld, ondanks de nabijheid van Italië. In dat land zijn meer dan 3000 besmettingen vastgesteld en zijn meer dan honderd, voornamelijk oude patiënten overleden.

Bond-film uitgesteld

De nieuwe James Bond-film No Time To Die is uitgesteld. In plaats van op 2 april, zal de film pas vanaf 12 november in de bioscopen te zien zijn. Een officiële reden werd niet gegeven, maar volgens een woordvoerder van bioscoopketen Pathé heeft het te maken met het feit dat onder meer in China meerdere bioscopen zijn gesloten vanwege het nieuwe coronavirus.

Mensen die al kaartjes hebben gekocht voor de première worden binnenkort geïnformeerd over de mogelijkheden.

Dode in Spanje

In Spanje is woensdag de eerste persoon overleden aan het nieuwe coronavirus, in Duitsland zijn tientallen nieuwe gevallen. Daar staat de teller nu op 240 besmettingen, verspreid over vijftien van de zestien deelstaten.

Hongarije heeft woensdag de eerste gevallen van het coronavirus bevestigd. Het gaat om twee Iraanse studenten die in Hongarije studeren, zei premier Viktor Orbán.

Virus ook in Brussel

Het nieuwe coronavirus is ook doorgedrongen tot de EU-instellingen in Brussel. Een man die werkt bij het Europese Defensieagentschap (EDA) heeft een positieve test afgelegd en zit met “zeer lichte symptomen” in thuisisolatie, zo staat in een verklaring.

De man was zaterdagavond uit Italië teruggekeerd, waar hij Milaan en Cortina had bezocht. De medewerkers met wie hij nauw contact heeft gehad is gevraagd uit voorzorg twee weken thuis te blijven. Het agentschap annuleert uit voorzorg alle geplande bijeenkomsten in zijn kantoor tot 13 maart. EDA-medewerkers laten tot die tijd tijd ook vergaderingen buiten de deur schieten.

De Europese instellingen namen deze week al maatregelen. Zo sluit het Europees Parlement in Brussel drie weken lang zijn deuren voor bezoek van buiten. Er worden geen hoorzittingen, recepties, seminars, ontmoetingen met lobbyisten of groepsevenementen gehouden. Er zijn zeker 130 evenementen geannuleerd, waar tot 7000 deelnemers werden verwacht - onder andere de ontmoeting die EU-commissaris Frans Timmermans zou hebben met honderden burgemeesters. Dat gaat nu online door.

Polen: eerste besmetting

De autoriteiten in Polen hebben melding gemaakt van een eerste geval van het nieuwe coronavirus. Minister Lukasz Szumowski van Volksgezondheid zegt dat de besmette man is opgenomen in een ziekenhuis in het westelijke Zielona Góra. De toestand van de patiënt zou goed zijn.

Spanje: eerste dode

In Spanje is de eerste persoon met het virus overleden. Tests toonden aan dat de Spaanse man, die al op 13 februari overleed, slachtoffer is van het nieuwe coronavirus. Het betreft een 69-jarige man die leed aan een longontsteking. Hij zou eerder in Nepal zijn geweest, een buurland van China, waar het virus voor het eerst optrad.

Het aantal bevestigde besmettingsgevallen in Spanje ligt boven de 150. Zeven patiënten liggen op de intensive care. Recentelijk zijn er veel nieuwe gevallen in de regio Madrid opgedoken.

Veel supermarkten in het Italiaanse Lombardije kampen met lege schappen door de uitbraak van het corona-virus.  Beeld Photo News
Veel supermarkten in het Italiaanse Lombardije kampen met lege schappen door de uitbraak van het corona-virus.Beeld Photo News

Japan: duizendste besmetting

In Japan is de duizendste besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat maakte het Japanse ministerie van Volksgezondheid bekend.

In het land zijn inmiddels zes mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Voor de kust van het Japanse Yokohama lag het cruiseschip Diamond Princess. Aan boord van het schip zijn meer dan zevenhonderd mensen besmet geraakt. Inmiddels is iedereen weer aan land.

Zwitserse militairen blijven in bases na coronageval

Alle Zwitserse militairen blijven voorlopig in hun bases nadat een geval van het nieuwe coronavirus in hun gelederen was ontdekt. Een man testte positief terwijl hij bezig was met voorbereidingen voor een vereiste militaire opfriscursus, zeiden de Zwitserse strijdkrachten in een verklaring.

In Zwitserland zijn inmiddels 35 gevallen van het coronavirus ontdekt sinds het een week geleden voor het eerst in het land opdook. Het Zwitserse leger is georganiseerd als een militie, met dienstplichtigen die een korte training krijgen en vervolgens elk jaar een aantal weken voor een training terugkomen.

Tijdens de gezondheidstest die nodig was voor de cursus, zei de besmette militair dat hij onlangs was teruggekeerd uit Milaan in Noord-Italië, aldus de verklaring.

Een bus van het Duitse Rode Kruis met Duitsers die onlangs in Wuhan zijn geweest.  Beeld AFP
Een bus van het Duitse Rode Kruis met Duitsers die onlangs in Wuhan zijn geweest.Beeld AFP

Dit bericht gaat over het laatste nieuws rondom het coronavirus, en wordt gedurende de dag ververst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden