Aardbeving

Wereldbank schat schade door aardbevingen Turkije op 32 miljard

Een man loopt door het puin in het zwaargetroffen Hatay, Turkije.  Beeld ANP / EPA
Een man loopt door het puin in het zwaargetroffen Hatay, Turkije.Beeld ANP / EPA

De Wereldbank schat de schade door de aardbevingen in Turkije op zo’n 34 miljard dollar (ruim 32 miljard euro). Maar de daadwerkelijke kosten kunnen nog twee tot drie keer hoger uitvallen doordat het heropbouwen meer geld kost dan wat er daadwerkelijk aan woningen en infrastructuur verloren is gegaan.

Redactie Trouw

Volgens de Wereldbank komt meer dan de helft van de schade voor rekening van woningen, maar ook de schade aan infrastructuur als spoorwegen is ‘omvangrijk’. ‘s Werelds grootste financier voor ontwikkelingssamenwerking denkt dat de aardbevingen van begin deze maand de Turkse economie dit jaar een half procent groei gaan kosten. Bij een eerdere raming kwam die groei uit op 3,5 tot 4 procent.

Een eerdere schatting van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO) ging ervan uit dat de aardbevingen de Turkse economie maximaal 1 procent aan economische groei zouden kosten. Daarmee was de organisatie al een stuk behoudender in zijn prognose dan de Turkse ondernemersvereniging Turkonfed die de schade op ongeveer een tiende van de Turkse economie inschatte. Turkonfed noemde een schadebedrag van bijna 80 miljard euro.

Door de natuurramp kwamen in Turkije en Syrië meer dan 50.000 mensen om het leven. De Wereldbank komt dinsdag met een schatting van de schade in Syrië.

Lees ook:

Aardbevingsbestendig bouwen? De Turkse regering kneep een oogje dicht
De Turkse regering trof voorbereidingen voor een aardbeving, maar kneep regelmatig een oogje dicht als de veiligheidsvoorschriften niet nageleefd werden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden