India

Wereld schiet India te hulp in coronacrisis: ‘Mensen sterven als beesten’

Een man in een beschermend pak loopt tussen brandstapels van coronadoden door bij een massacrematie maandag in Delhi. Beeld Reuters
Een man in een beschermend pak loopt tussen brandstapels van coronadoden door bij een massacrematie maandag in Delhi.Beeld Reuters

India krijgt buitenlandse hulp in zijn snel escalerende coronacrisis. Bij sommige ziekenhuizen liggen straten vol met ernstig zieken, familieleden smeken wanhopig om zuurstof en beademingsapparatuur.

De internationale gemeenschap schiet India te hulp nu het land worstelt met een verwoestende nieuwe coronagolf, die de zorg op steeds meer plekken overweldigt. Zo zag India zich maandag al voor de vijfde dag achtereen geconfronteerd met een recordaantal nieuwe besmettingen. In een etmaal werden ruim 350.000 verse besmettingen gemeld, het hoogste aantal tot nu toe in een land, en volgens experts ligt het echte cijfer waarschijnlijk nog veel hoger.

De Amerikaanse regering heeft daarom met onmiddellijke ingang toestemming gegeven voor de levering van cruciale grondstoffen voor vaccins aan India, zodat het land sneller AstraZeneca-doses kan produceren. Hiervoor maken de Verenigde Staten deels een einde aan een exportbeperking die in februari werd ingevoerd. Daarnaast sturen de Amerikanen onder meer beademingsapparatuur, medicijnen, beschermende kleding en coronatests.

Ook Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Europese Unie zenden hulp, waaronder machines om zuurstof te produceren, waaraan in India een nijpend tekort is. “We staan zij aan zij met India als vriend en partner in een zeer zorgwekkende tijd in de strijd”, verklaarde de Britse premier Boris Johnson. Ook aartsrivaal Pakistan stuurt hulpgoederen en de Pakistaanse premier Imran Khan zei voor het zwaar getroffen buurland te bidden.

Besmettelijke mutatie

Dat het virus zich in India nu plots zo snel verspreidt, komt mogelijk mede door een nieuwe, zeer besmettelijke Indiase mutatie die de kop heeft op gestoken. Daarom weren veel landen, waaronder Nederland, inmiddels uit voorzorg alle vluchten uit India. En buurland Bangladesh kondigde maandag aan dat het de grens met India voor zeker twee weken sluit. “De grens moet niet weer open voordat de situatie in India verbetert”, zei de Bengalese viroloog en regeringsadviseur Nazrul Islam tegen persbureau Reuters. “Als de zeer besmettelijke Indiase mutatie het land binnenkomt, zal de situatie op geen enkele manier meer te beheersen zijn.”

De situatie in India verslechtert intussen snel. In Delhi, een metropool van 20 miljoen mensen, zitten steeds meer ziekenhuizen vol en laten daarom geen coronapatiënten meer toe. In zeker twee ziekenhuizen zijn ook al mensen overleden omdat de zuurstof opraakte. Familieleden van coronapatiënten smeken via sociale media om ziekenhuisplekken, zuurstof en beademingsapparatuur. Bij sommige ziekenhuizen liggen straten vol met ernstig zieken voor wie familieleden wanhopig hulp proberen te krijgen.

Coronatestcentra zijn overbelast en crematoria draaien op volle toeren. Hier en daar zijn geïmproviseerde lijkverbrandingsplekken met soms grote aantallen brandstapels opgezet. “Ik heb nog nooit zo’n angstaanjagende situatie meegemaakt”, zei Jayant Malhotra, een crematoriummedewerker in Delhi, tegen de BBC. “Ik kan niet geloven dat dit gebeurt in de hoofdstad van India. Mensen krijgen geen zuurstof en sterven als beesten.”

‘Deze storm schokt de natie’

Omdat ziekenhuizen patiënten weren, proberen steeds meer Indiërs zieke familieleden thuis in leven te houden. Ze gaan daarbij op de particuliere markt op zoek naar medicijnen, zuurstof en beademingstemperatuur, waardoor de prijzen hiervan zijn geëxplodeerd. Voor een zuurstoffles moet zomaar het tienvoudige van de normale prijs worden neergeteld. Op de zwarte markt circuleren bovendien allerlei nepmedicijnen.

Tegelijk verloopt de vaccinatie in India relatief traag. Het Zuid-Aziatische land, zelf al jaren de grootste vaccinproducent ter wereld, vaccineert momenteel zo’n 2,7 miljoen mensen per dag, op een bevolking van 1,3 miljard. Nog geen 2 procent van de mensen is volledig ingeënt.

De Indiase premier Narendra Modi gaf zondag in een radiotoespraak dan ook toe dat zijn land een zware beproeving doormaakt. “We hadden vertrouwen”, zei Modi. “Ons moreel was goed, omdat we de eerste golf met succes hadden aangepakt. Maar deze storm schokt de natie.”

Premier Modi probeert online kritiek op zijn coronabeleid de kop in te drukken – met succes

In een poging om kritiek op haar corona-aanpak te beteugelen, heeft de Indiase regering socialemediabedrijven zondag de opdracht gegeven om kritische berichten te verwijderen. Het ging om zo’n honderd berichten op Facebook, Instagram en Twitter, onder meer van oppositiepolitici, waarin het Indiase coronabeleid negatief werd becommentarieerd. De bedrijven lijken aan het verzoek te hebben voldaan, in elk geval voor socialemediagebruikers in India.

Mirza Saaib Bég, een jurist wiens tweets zijn verwijderd, reageerde geërgerd. “Onderdrukking van informatie en kritiek op de regering is niet alleen gevaarlijk voor India, het is een risico voor mensen in de hele wereld”, twitterde Bég. “Want massabijeenkomsten in India zijn een perfecte plaats voor het verder muteren van het virus.”

De hindoe-nationalistische regering van premier Narendra Modi krijgt fikse kritiek op haar corona-aanpak. Zo verwijten critici Modi dat hij wetenschappelijke adviezen heeft genegeerd en restricties te snel heeft versoepeld. Ook zou hij ten onrechte grote religieuze en politieke manifestaties hebben laten plaatsvinden. Daarnaast vinden veel mensen het maar niks dat India al vaccins heeft geëxporteerd, onder meer om regionale bondgenoten aan zich te binden, terwijl de inenting in eigen land relatief langzaam verloopt.

De verwijdering van de berichten is een nieuwe aflevering in een al enige tijd durend steekspel tussen Modi’s regering en socialemediabedrijven. Modi probeert meer greep te krijgen op wat er online wordt gezegd. De sociale media willen daar liever niet te veel aan meewerken, omdat ze dan het verwijt krijgen dat ze meewerken aan censuur. Maar ze willen ook de boot niet missen in een grote groeimarkt.

Lees ook:

Viroloog Marion Koopmans: ‘De heftige corona-uitbraak in India is verontrustend’

Hoogleraar virologie Marion Koopmans beantwoordt de dringendste vragen over de Indiase virusmutant. Bedreigt de situatie in India ons land?

Nederland stelt vanaf maandag vliegverbod in voor India

Het RIVM had in een spoedadvies aan het kabinet geadviseerd het verbod in te voeren.

Deze golf zag India niet aankomen: aan alles is tekort

Het ging een jaar lang relatief goed in India, maar nu verspreidt het coronavirus zich plots heel snel. ‘De overheid had hier beter voor moeten plannen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden