Spierballenvertoon

Wel of geen waarschuwingsschoten? Incident illustreert de spanning op de Zwarte Zee

Het Britse schip HMS Defender op 14 juni op de Bosporus, toen het schip onderweg was naar de Zwarte Zee. Beeld REUTERS/Yoruk Isik
Het Britse schip HMS Defender op 14 juni op de Bosporus, toen het schip onderweg was naar de Zwarte Zee.Beeld REUTERS/Yoruk Isik

Rusland zegt woensdag waarschuwingsschoten op een Brits marinefregat te hebben afgeschoten in de Zwarte Zee. Londen ontkent dat het is gebeurd. Het incident is typisch voor de spanningen in het gebied.

Jarron Kamphorst

Wat er woensdag precies gebeurde in de Zwarte Zee op een steenworp afstand van de Krim, hangt ervan af aan wie je het vraagt. Volgens het Russische ministerie van defensie schoten een Russische straaljager en een patrouilleschip van de grensbewaking ‘waarschuwingsschoten’ af in de buurt van een Brits marinefregat.

Het Britse schip zou de Russische territoriale wateren in de Zwarte Zee hebben geschonden, doordat het te dicht langs de kust van de Krim voer. Daarop besloot de marine in te grijpen en gooide een Su-24-straaljager vier bommen op de route van de Britse HMS Defender om het schip van koers te laten veranderen.

Niets van waar, zo klonk de reactie uit Londen. Volgens de Britten hielden de Russen artillerie-oefeningen in de Zwarte Zee en wilden zij andere zeevaarders hiervan slechts op de hoogte stellen door waarschuwingsschoten af te vuren. De Britse minister van defensie Ben Wallace stelde dan ook dat het ging om een ‘onschuldige doorreis door Oekraïense territoriale wateren in overeenstemming met het internationaal recht’.

Navo is de Krim-annexatie nog niet vergeten

Met name dat laatste zinnetje vangt de spanningen in en rondom de Zwarte Zee in een notendop. Sinds Moskou de Krim in 2014 annexeerde, varen Navo-schepen met regelmaat voor de kust van het schiereiland langs om de Russen eraan te herinneren dat ze de annexatie niet zijn vergeten. Tegelijkertijd wil het bondgenootschap met dergelijke acties zijn steun aan Oekraïne betuigen. Op zijn beurt houdt de Russische marine met regelmaat militaire oefeningen voor de kust van de Krim om te benadrukken dat het schiereiland in handen van het Kremlin is.

Het is dan ook niet voor het eerst dat het tot spierballenvertoon komt. Twee maanden terug liepen de spanningen in het gebied nog hoog op nadat Moskou in korte tijd tienduizenden manschappen en veel militair materieel naar Oost-Oekraïne en de Krim dirigeerde. Het Westen reageerde destijds met felle kritiek en diverse regeringsleiders vreesden dat de opbouw tot een nieuwe escalatie zou leiden tussen Kiev en Moskou.

Uiteindelijk liep de situatie met een sisser af toen de Russen eind april weer terugkeerden naar hun bases op het vasteland. Naar eigen zeggen was er volgens Moskou sprake van een oefening en had de Navo boter op het hoofd, aangezien het zelf ook geregeld militaire oefeningen op en rond de Zwarte Zee houdt.

Lees ook:

De relatie tussen Kiev en Moskou ligt aan diggelen: Rusland dreigt met ‘het begin van het einde’ van Oekraïne

In eerste instantie zocht de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog toenadering tot Moskou. Maar sinds Rusland deze week begon aan een troepenopbouw aan de grens, liggen de fragiele banden aan diggelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden