#MeToo

‘Weinstein treft miljoenenschikking met slachtoffers’

Harvey Weinstein gisteren bij een hoorzitting waar zijn borgsom werd vastgesteld. Beeld Photo News

Achttien vrouwen die Harvey Weinstein beschuldigen van seksueel wangedrag krijgen bij een voorlopige schikking waarschijnlijk een half miljoen dollar. Volgens voorstanders van de regeling is dit mogelijk de beste kans op compensatie. 

Oud-filmproducent Harvey Weinstein zou een miljoenenschikking treffen met meer dan dertig vrouwen die hem beschuldigen van seksueel wangedrag, zo meldt The New York Times. Als de overeenkomst definitief wordt goedgekeurd door de rechtbank, dan komt hiermee een einde aan vrijwel alle civiele rechtszaken tegen Weinstein en zijn failliete filmstudio.

Met de voorlopige schikking is 25 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro) gemoeid. Weinstein zou niet zelf voor deze kosten op hoeven te draaien, want verzekeringsmaatschappijen die zijn voormalige filmstudio vertegenwoordigen, keren de bedragen uit. Ook hoeft de oud-filmproducent niet toe te geven dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag.

De volledige details van het schikkingsfonds zijn nog onzeker, maar het zou de bedoeling zijn dat achttien vermeende slachtoffers een bedrag van 6,2 miljoen dollar gaan delen. Hierbij ontvangt niemand meer dan een half miljoen. Het resterende bedrag wordt opzijgezet voor anderen die Weinstein van misbruik beschuldigen.

Voorstanders van de schikking geven aan dat dit voor de vermeende slachtoffers waarschijnlijk de beste kans is op compensatie, aangezien claims van seksueel wangedrag bij eerdere rechterlijke uitspraken afgewezen werden en omdat The Weinstein Company failliet is.

Maar er is ook kritiek. Zo zouden de vermeende slachtoffers gedwongen worden om akkoord te gaan. Want volgens advocaat Thomas Giuffra zullen de bedragen die eigenlijk gereserveerd zijn voor degenen die niet willen schikken, gebruikt worden voor het verweer van Weinstein. De 25 miljoen zou namelijk onderdeel zijn van een totaalbedrag van 46 miljoen dollar. Het resterende bedrag gaat naar de bedrijven van Weinstein, schuldeisers en advocaten van de verweerders. Twee vrouwen hebben aangegeven niet akkoord te gaan, schrijft The New York Times.

Als de schikking er komt, betekent dat niet het einde van Weinsteins juridische strijd. Hij zal ook nog strafrechtelijk vervolgd worden voor het seksueel misbruiken van twee vrouwen. Zijn raadsman meldt dat Weinstein daar naar uitkijkt. “Hij wil zijn naam zuiveren. En dat met de wereld delen.”

Lees ook:

Zijn woord tegen het hare. De journalistieke lessen van de Weinstein-affaire 

De drie met een Pulitzer Prize bekroonde journalisten die #Metoo ontketenden, schreven twee boeken over de affaire-Weinstein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden