NieuwsEthiopië

Weer trekt Eritrese leger Tigray in en daarmee gaat de oorlog een nieuwe fase in

Door Tigrayese milities gevangen genomen Ethiopische soldaten in Mekele, de hoofdstad van Tigray begin juli. Beeld AFP
Door Tigrayese milities gevangen genomen Ethiopische soldaten in Mekele, de hoofdstad van Tigray begin juli.Beeld AFP

De Ethiopische premier lijkt te werken aan een nieuwe strategie om de opmars van Tigrayese milities te keren.

Erik van Zwam

De Europese Unie en de Verenigde Staten slaan alarm over recente troepenbewegingen van het Eritrese leger dat weer de grens met Ethiopië is overgetrokken en gevechtsposities in de noordelijke opstandige deelstaat Tigray betrekt. De oorlog lijkt hiermee een nieuwe fase in te gaan.

Volgens een intern memorandum van Europese diplomaten, dat persbureau Reuters inzag, zou het Eritrese leger (EDF) met tanks en artilleriegeschut de steden Adi Goshu en Humera omsingelen. Ook bij de grote stad Adrigat is het EDF volgens nieuwssite Eritrea Hub gesignaleerd.

Het Eritrese leger wordt verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden variërend van verkrachtingen, liquidaties van burgers en massale plundering van huizen in Tigray in de burgeroorlog die op 4 november vorig jaar begon. Premier Abiy Ahmed stuurde toen het Ethiopische leger op Tigray af om de leidende politieke partij daar, de TPLF, een kopje kleiner te maken.

Eritrese leger trok zich terug op de grens

Ethiopië werd hierbij gesteund door de noordelijke buur Eritrea, die met vele divisies aartsvijand Tigray binnentrok en daar huishield. Toen Abiy in juni het Ethiopische leger terugtrok, omdat het niet opgewassen was tegen de zeer goed bewapende milities uit Tigray, die bekend staan als de TDF, trok ook het Eritrese leger zich terug op de grens.

Tegelijkertijd werd Tigray geïsoleerd. Hulpgoederen komen al maanden nauwelijks de deelstaat in waar vijf van de zes miljoen Tigrayers te kampen hebben met voedseltekorten en honderdduizenden van de honger kunnen sterven. De milities uit Tigray heroverden grote delen van hun deelstaat en rukten daarna op naar de zuidelijke en oostelijke deelstaten Amhara en Afar. Volgens de TPLF om de Ethiopische blokkade te doorbreken, zodat hulpgoederen Tigray kunnen bereiken, maar ondertussen komt de TDF langs drie fronten steeds dichterbij Addis Abeba.

Premier Abiy riep onlangs alle strijdbare mannen op om naar het front te gaan. Het klonk als een wanhoopskreet. Vorige week vloog Abiy naar verluidt naar Asmara, de hoofdstad van bondgenoot Eritrea. Sindsdien trekken zwaar bewapende Eritrese divisies weer de grens over Tigray in. De milities van de TDF hebben nu een probleem. Ze zijn ver opgerukt naar het zuiden van Ethiopië en hebben nu met een aanval in de rug te maken. De Eritrese aanval lijkt een opzet om een TDF-opmars dieper in Ethiopië tot staan te brengen.

De eerste drones zijn gearriveerd

Abiy vloog na Asmara naar de Turkse hoofdstad Ankara voor een ontmoeting met president Tayyip Erdogan. Volgens de site Eritrean Hub zou er een deal zijn gesloten voor het leveren van drones aan Ethiopië. Die onbemande vliegtuigjes maakten ook het verschil in de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan over de betwiste regio Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan wist het militaire voordeel van de Turkse drones uit te buiten. Inmiddels zouden de eerste drones zijn gearriveerd in Addis Abeba.

Ondertussen worden vooral in de Ethiopische hoofdstad duizenden Tigrayers zonder arrestatiebevel opgepakt en vastgezet op vaak onbekende locaties, zo meldt Human Rights Watch. Zelalem Mengiste, de plaatsvervangend politiecommissaris van Ethiopië gaf in de krant Addis Standard toe dat er recent zo’n 1.642 Tigrayers zijn gearresteerd en 1.616 bedrijven van Tigrayers zijn gesloten.

Lees ook:

Tigrayese strijders boeken de ene zege na de andere: zullen ze opnieuw een gooi doen naar de macht?

De burgeroorlog in het noorden en oosten van Ethiopië breidt zich als een olievlek uit. In vier van de tien Ethiopische deelstaten wordt nu gevochten. De milities van de TDF uit de opstandige noordelijke provincie Tigray rukken op naar het zuiden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden