Oorlog in Oekraïne

Weer explosies op de Krim, Oekraïne lijkt verantwoordelijk

Rookpluimen boven Dzjankoj, in het noorden van de Krim, waar dinsdagochtend een munitiedepot tot ontploffing kwam. Beeld REUTERS
Rookpluimen boven Dzjankoj, in het noorden van de Krim, waar dinsdagochtend een munitiedepot tot ontploffing kwam.Beeld REUTERS

Nieuwe explosies op de Krim wijzen op een patroon. Hoewel Oekraïne geen verantwoordelijkheid opeist, lijkt de Krim een structureel doelwit te worden.

Freek Dijkstra

De Krim is wederom opgeschrikt door explosies bij Russische militaire posities. In de plaats Maskoje, dicht bij de noordelijk gelegen stad Dzjankoj, is een Russisch munitiedepot in vlammen opgegaan, waarbij de aanwezige munitie tot ontploffing kwam.

Op sociale media zijn beelden van gigantische knallen en hoge zwarte rookpluimen te zien, waaruit in alle richtingen brandende projectielen weg schieten. Volgens Russische staatsmedia zijn er twee gewonden gevallen bij explosies.

De ontploffingen hebben nabijgelegen civiele infrastructuur en elektriciteitsvoorzieningen ernstig beschadigd, ongeveer tweeduizend mensen zijn uit het gebied geëvacueerd. Rond het middaguur was de brand nog steeds niet onder controle.

‘Elite-eenheid aan het werk’

Het Russische ministerie van defensie zei dinsdagmiddag dat de brand, die rond kwart over zes ’s ochtends ontstond, het gevolg was van sabotageacties. De New York Times schrijft dat een anonieme hooggeplaatste Oekraïense militair heeft verteld dat de explosies het werk zijn van een Oekraïense elite-eenheid die opereert achter de vijandelijke linies.

Eerder op de dag meldden Russische staatsmedia nog dat de brand bij het munitiedepot een ongeluk was. Die mededeling roept een déjà-vu-gevoel op. Vorige week dinsdag waren er meerdere explosies op een vliegbasis op de Krim, bij het zuidelijke gelegen plaatsje Novofedorivka. Daarbij werden negen vliegtuigen vernietigd. Het Russische leger kwam toen met exact dezelfde verklaring naar buiten als vanochtend: niks aanval, een ongeluk.

Op satellietbeelden waren kraters te zien die niet overeenkwamen met de Russische uitleg. De vernietiging wees veeleer op nauwkeurige bombardementen of sabotage. Oekraïne heeft betrokkenheid bij de explosies niet bevestigd, maar ook niet ontkend. Veel militaire experts gaan ervan uit dat het Oekraïense leger verantwoordelijk was voor de explosies van vorige week. Die verklaring is met de explosies van vandaag aannemelijker geworden.

Zwarte rookpluimen bij vliegveld gemeld

De Russische krant Kommersant meldt dat er dinsdagmiddag in het binnenland van de Krim, bij de plaats Gvardejskoje, zwarte rookpluimen te zien waren bij een Russisch militair vliegveld. Deze berichten zijn nog niet door andere bronnen bevestigd.

Het vliegveld bij Gvardejskoje is van groot belang voor de Russische luchtmacht in het zuiden van Oekraïne, en huisde vliegtuigen die de explosies van vorige week bij Novofedorivka overleefden.

Als de berichten van Kommersant kloppen, lijkt het erop dat Oekraïne de Russische luchtmacht op de Krim structureel onder vuur neemt. Oekraïense aanvallen Russische militaire doelen op de Krim zijn van strategisch belang voor het Oekraïense offensief bij Cherson, omdat de Russische troepen in dit zuidelijke deel van Oekraïne bevoorraad en ondersteund worden vanuit de Krim.

Een Oekraïense herovering van de Krim is nog ver weg. De dichtstbijzijnde Oekraïense posities liggen op ruim tweehonderd kilometer afstand. Bovendien moet Oekraïne nu al manschappen spreiden over meerdere fronten.

Lees ook:

Bommenregen in Oekraïne helpt Russen niet verder

De invasie van Oekraïne lijkt vast te lopen. Rusland schroeft bombardementen op, maar boekt daarmee weinig succes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden