Verkiezingen VS

Weer een nederlaag voor Trump: ook Pennsylvania verwerpt zijn fraudezaak

De presidentiële helikopter vertrekt zaterdag van de golfclub van de president, met aan boord Donald Trump.Beeld AP

Het hoogste gerechtshof van Pennsylvania heeft zaterdagavond verhinderd dat stemmen die per post zijn uitgebracht alsnog ongeldig worden verklaard. President Trump hoopte daarmee de overwinning van Biden alsnog te voorkomen.

Trump drong aan op het ongeldig verklaren van poststemmen toen bleek dat veel van die stemmen naar Democraten gingen. Het gerechtshof van de staat besloot echter unaniem dat al geruime tijd geleden is besloten dat stemmen per post rechtsgeldig is en dat er geen reden is om dat nu te herroepen. De wet die stemmen per post in de staat mogelijk maakt, is van 2019. De procureur-generaal van de staat, Democraat Josh Shapiro, noemde de afwijzing door de rechters ‘een nieuwe overwinning voor de democratie’.

De rechtszaak was aangespannen door de Republikeinse vertegenwoordiger Mike Kelly, die betoogde dat de kieswet van Pennsylvania ongrondwettelijk is. Hij wilde ofwel de 2,5 miljoen poststemmen - de meeste voor Democraten - ongeldig laten verklaren ofwel de kiesmannen direct laten aanwijzen door de wetgevers in Pennsylvania, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. Die laatste optie noemde het hof ‘ongekend’: het zou zo’n 6,9 miljoen kiezers hun stem ontnemen.

Vrijdag ook al een tegenslag voor team-Trump 

De uitspraak is een nieuwe klap voor Trumps pogingen de verkiezingsuitkomst van 3 november terug te draaien. Ook vrijdag leed het team van Trump een nederlaag voor de rechtbank in Pennsylvania. Toen eiste het een ​​hoorzitting, waarin advocaat Rudy Giuliani ​​argumenten had kunnen aanvoeren inzake vermeende oneerlijkheden bij de stembusgang. Maar de rechters wezen dat eveneens af.

Democraat Joe Biden versloeg president Trump in Pennsylvania met meer dan 80.000 stemmen, een staat die Trump in 2016 nog had gewonnen.

Lees ook:

Trump blijft vechten, maar Biden is ‘klaar om de wereld te leiden’ 

De wisseling van de wacht in de Verenigde Staten lijkt alsnog ordelijk te zullen verlopen, maar president Donald Trump blijft vechten voor erkenning als winnaar van de verkiezingen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden