Afghanistan

Weer bloedige aanslag op sjiitische moskee in Afghanistan

De moskee na de aanslag.  Beeld EPA
De moskee na de aanslag.Beeld EPA
Redactie Trouw

Bij zelfmoordaanslagen op een sjiitische moskee in de Afghaanse stad Kandahar zijn volgens plaatselijke meldingen 62 mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt. Het zou gaan om twee terroristen die zich bij de ingang van de moskee opbliezen. Volgens sommige meldingen via sociale media "is de hele moskee opgeblazen".

Het bloedbad is op de gebedsdag, vrijdag, en een week na een bloedige aanslag op een sjiitische moskee in het noorden van het land, in Kunduz. Daarbij vielen circa vijftig doden en 140 gewonden. De naar schatting rond de negen miljoen sjiieten vormen een grote maar zwaar vervolgde minderheid in het land van 38 miljoen inwoners.
De aanslag van vrijdag 15 oktober was in het hart van het regime van de huidige machthebbers, de Taliban. Kandahar geldt als de wieg en het hoofdkwartier van de soennitische extremisten van de Taliban.

Sinds 2014 zijn er jihadisten in het land actief die wedijveren met de Taliban en die zich Islamitische Staat van de Provincie Khorasan noemen. Ze zeggen dat ze onderdeel van Islamitische Staat zijn. Het gaat om mogelijk 3000 soennitische extremisten uit Pakistan en overgelopen Talibanstrijders. Deze terreurgroep is in oorlog met de Taliban en is al jaren berucht door bloedige aanslagen op sjiieten.

De Taliban hebben zelf tijdens hun schrikbewind in de jaren 1996 - 2001 de sjiitische minderheid ook vervolgd. Nu ze sinds augustus weer de macht hebben proberen ze gematigd over te komen. Ze willen internationale erkenning en handel en hopen dat de bevolking zonder angst weer aan het werk gaat en opgeleide mensen niet wegvluchten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden