Boko Haram

Weer 300 schoolmeisjes ontvoerd door een gewapende bende in Nigeria

Een groep schooljongens  op vrijdag 18 december 2020 in Katsina, Nigeria, na hun vrijlating. Beeld Sunday Alamba, AP Photo
Een groep schooljongens op vrijdag 18 december 2020 in Katsina, Nigeria, na hun vrijlating.Beeld Sunday Alamba, AP Photo

Weer zijn er scholieren ontvoerd in het noorden van Nigeria. In de nacht van donderdag op vrijdag werden circa 300 meisjes van een kostschool in Jangebe in het noordwesten van Nigeria weggevoerd door een gewapende bende.

Een leraar bevestigde dit tegen het persbureau AFP na een telling van de meisjes vrijdagochtend. De gouverneur van deelstaat Zamfara stelt een onderzoek in.

Eerder deze week werden 42 mensen, onder wie 27 leerlingen, ontvoerd in de Niger-deelstaat, ten zuiden van Zamfara. Hierbij werd een scholier gedood door de ontvoerders. In beide gevallen zijn de kidnappers met de scholieren verdwenen in het Rugu-woud, dat tussen de deelstaten Zamfara, Niger en Katsina ligt. Zwaarbewapende milities opereren in die drie deelstaten en persen de bevolking af om losgeld te krijgen voor ontvoerde kinderen, ouders, broers of zussen. Aangenomen wordt dat de ontvoeringen deze week ook om losgeld gaan.

Grote ontvoering

In december vorig jaar was er eveneens een grote ontvoering van 520 jongens uit een kostschool in de deelstaat Katsina. Na een aantal dagen werden er 344 vrijgelaten. Onduidelijk is of er losgeld is betaald. Van de overige 176 schooljongens is niets meer gehoord. De kidnapping werd toen uitgevoerd door twee gewapende bendes in samenwerking met de jihadistische beweging Boko Haram, die doorgaans in het noordoosten van het land opereert. Aangenomen wordt dat de twee bendes de jongens hebben vrijgelaten en de overige schoolkinderen zijn afgevoerd door Boko Haram om hun gelederen te versterken.

Stijging van 43 procent

Het aantal ontvoeringen en terroristische aanvallen in Nigeria met dodelijke afloop is in 2020 met zo’n 43 procent gestegen naar 4556 slachtoffers. Dit maakte Global Rights in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja onlangs bekend. Het leeuwendeel van de mensen wordt in de noordelijke deelstaten vermoord. De directeur van Gobal Rights, Abiodun Baiyewu, wijt de grote aantallen slachtoffers aan “de regering die compleet faalt om mensen te beschermen”.

Een schooljongen zwaait opgelucht na zijn vrijlating. In december vorig jaar werden 520 scholieren in de Nigeriaanse deelstaat Katsina ontvoerd. Van hen werden er 344 na een paar dagen vrijgelaten.  Beeld AFP
Een schooljongen zwaait opgelucht na zijn vrijlating. In december vorig jaar werden 520 scholieren in de Nigeriaanse deelstaat Katsina ontvoerd. Van hen werden er 344 na een paar dagen vrijgelaten.Beeld AFP

In 2019 waarschuwde de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari al voor de snelst groeiende economische sector in zijn land: de ontvoeringsindustrie. “Kidnapper is een beroep geworden”, zei Buhari. Hij beloofde, net als de nationale politie daarna, om het fenomeen aan te pakken, maar tot veel succes leidde dat niet.

Nieuwe generaals

Buhari ontsloeg eind januari de legertop en verving die door nieuwe generaals. De president was ontevreden over de aanpak van Boko Haram, die steeds meer terrein lijkt te winnen, en het bestrijden van bendes in de noordelijke deelstaten. Ook staat de berechting op de agenda van inmiddels 5000 gevangengenomen jihadisten van Boko Haram.

Al met al nemen de ontvoeringen, plunderingen en moorden toe. De Nigeriaanse krant Premium Times onderzocht de situatie in en om het stadje Kagara waar in december 520 schooljongens werden ontvoerd. Ze vonden veel families die slachtoffer waren van ontvoeringen en na losgeldbetaling hun familielid niet terugzagen.

Lees ook:

In Nigeria is het levensgevaarlijk om in de file te staan

Een president die waarschuwt voor een groeiende nieuwe economische sector in zijn land lijkt de weg kwijt, maar niet Muhammadu Buhari. Hij wordt deze maand voor zijn tweede termijn als president geïnstalleerd in Nigeria. Hij waarschuwt: “Kidnapper is een beroep geworden voor jonge Nigerianen en ontvoeren een groeiende bedrijfstak”.

‘Nigeria doet niets om de 500 ontvoerde schooljongens te bevrijden’

In 2014 zijn 276 Chibok-meisjes ontvoerd, nu zijn het circa 500 schooljongens. Over andere Nigeriaanse kinderen die in de tussentijd zijn ontvoerd, wordt gezwegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden