NieuwsJapan

Wat weet een machine van woede, lust of ego? Robotpriester Mindar preekt erover in Kyoto

Robot Mindar in de Kodaiji-tempel in Kyoto. Beeld AFP
Robot Mindar in de Kodaiji-tempel in Kyoto.Beeld AFP

Het is een ambitie waar menig geestelijke slechts van kan dromen: eeuwige en onbeperkte wijsheid vergaren. Voor de Japanse priester Mindar is het een realistisch vooruitzicht.

Jarron Kamphorst

Nu is er één groot verschil tussen Mindar en zijn collega’s. Hij is namelijk een robot, aangestuurd door kunstmatige intelligentie.

Eerder dit jaar begon de robotpriester te prediken in de Kodaiji-tempel in het Japanse Kyoto. In het 400 jaar oude gebedshuis, opgedragen aan Kannon, de godin van troost en genade, preekt de levensgrote pop over compassie en de gevaren van lust, woede en ego. Tijdens het gebed vouwt hij keurig zijn handen en spreekt hij op zalvende toon. Net echt. De draden en knipperende lichtjes in zijn torso daargelaten.

De reacties op het werk van Mindar zijn tot nog toe overwegend positief. Volgens collega-priester Tensho Goto kan zijn artificiële evenknie dankzij de kunstmatige intelligentie “groeien in wijsheid en mensen helpen hun moeilijkste problemen te overwinnen”. Bovendien denkt Goto dat Mindar een jonger publiek naar de tempel zal trekken, zo vertelde hij aan The Japan Times. “Het kan moeilijk zijn om je met een ouwe sok als ik te identificeren, de robot is een leuke manier om dat gat te overbruggen.”

Toch wordt niet enkel de loftrompet gestoken over de kunstmatige priester. Met name in het buitenland kan Mindar op de nodige hoon rekenen. Zo werd de robot al vergeleken met het monster van Frankenstein en wordt hem verweten dat hij geen ziel heeft.

Doet er niet toe, meent collega Goto. Volgens hem is Mindar simpelweg de recentste reïncarnatie van Kannon.

Lees ook:

Met een robot heb je zo een band; welke gevolgen heeft dat?

Welke gevolgen heeft het dat robots een grotere rol spelen in ons dagelijks leven? Over die vraag buigt filosoof Pim Haselager zich. ‘Wat als het kind tegen de robot zegt: Geef mijn zusje een duw. Daar moeten we over nadenken.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden