Ideeën over de grensBuitenlandse media

Wat met sushi lukte, kan ook met injera of fonio

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Inzichten, geselecteerd uit internationale media en sites

Eric Brassem

The Guardian

De Britse krant The Guardian is een actie begonnen om na te gaan waar in het land zich nog onbekende objecten bevinden die behoren tot de zogeheten ‘Benin Bronzes’ – voorwerpen die aan het eind van de negentiende eeuw geroofd werden tijdens een strafexpeditie tegen de koning van het Beninrijk, in het huidige Nigeria.

Tal van Britse musea, waaronder het British Museum en het Victoria and Albert Museum, hebben honderden exemplaren in hun collecties, maar niemand weet hoeveel er in bezit zijn van particulieren, instituten en kunstgalerieën. De krant roept lezers op om het te melden als zij weten waar zich nog exemplaren bevinden.

Nigeria eist de bronzes op. Bij musea in de rest van Europa groeit de bereidheid om daarover te praten, maar Britse musea staan daar afwijzend tegenover. Wel willen zij objecten uitlenen aan een nieuw te bouwen museum in de Nigeriaanse stad Benin City.

De actie van The Guardian volgt op een recent besluit van de universiteit van Cambridge om een bronzen haan aan Nigeria te retourneren. De haan sierde sinds 1905 de eetzaal van het Jesus College. Toen studenten in 2016 actie voerden om het voorwerp te repatriëren, verdween het in de kelder. Het besluit tot teruggave zal naar verwachting de druk op Britse musea verhogen.

Foreign Affairs

China heeft de Verenigde Staten verdrongen als land met de meeste diplomatieke vestigingen wereldwijd. Aan het aantal consulaten en ambassades kun je afmeten hoe ambitieus landen zijn in hun buitenlandse politiek, schrijft Foreign Affairs. Wat dat aangaat bewegen China onder Xi Jinping en de Verenigde Staten onder Donald Trump zich in tegengestelde richting. China investeert in het kader van zijn Nieuwe Zijderoutes veel in de rest van de wereld, en verwerft aldus strategische posities. Trump hecht weinig aan bondgenootschappen en internationale samenwerking: meer dan een kwart van het aantal topfuncties in het departement Buitenlandse Zaken laat hij vacant.

China opende in de afgelopen twee jaar vijf nieuwe ambassades en heeft nu 276 consulaten en ambassades, terwijl de VS in totaal 273 diplomatieke vestigingen hebben – eentje minder sinds 2017. Met een aantal kleinere landen die voorheen Taiwan erkenden knoopte Peking diplomatieke banden aan. China, dat Taiwan als opstandige provincie beschouwt, bedrijft ‘check book diplomacy’ – oftewel: trekt de portemonnee – om landen over te halen Taiwan te laten vallen ten gunste van China.

Quartz

Wat is uw favoriete Aziatische gerecht? Dim sum, tom ka, nasi? En nu: wat is uw favoriete Afrikaanse schotel? Ndidi Nwuneli, een van oorsprong Nigeriaanse promotor van Afrikaans voedsel, vroeg dat laatste een half jaar lang aan mensen in Europa en de VS, en die moesten meestal een antwoord schuldig blijven. “Iedereen is verzot op chocola, maar de meesten weten niet dat 70 procent van de cacao uit West-Afrika komt, en dat rooibosthee verbouwd wordt in Zuid-Afrika.”

Het loont de moeite om het cultuurproduct voedsel met moderne middelen ‘in de markt te zetten’, vindt ze: goed voor de economie van Afrikaanse landen, en voor het doorbreken van stereotypes. Ethiopië, Senegal en Nigeria met hun rijke voedselcultuur kunnen veel leren van het stimuleringsbeleid van de Japanse overheid. Mede dankzij de exportorganisatie Jetro is het aantal Japanse restaurants in de westerse wereld tussen 2006 en 2017 vertienvoudigd, en ligt er inmiddels in elke supermarkt sushi.

Ze ziet geen reden waarom dat Ethiopië niet zou kunnen lukken met injera, of Senegal met fonio.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden