Ambassade VS in Irak

Washington stuurt extra soldaten naar Irak na aanval op ambassade

De aanval op de ambassade in Bagdad. Beeld EPA
De aanval op de ambassade in Bagdad.Beeld EPA

De Verenigde Staten gaan 750 extra soldaten naar Irak sturen, zo heeft het Pentagon laten weten. De maatregel volgt op de bestorming van de Amerikaanse ambassade in Bagdad dinsdag door honderden demonstranten.

Redactie

‘De inzet van de soldaten is een gepaste maatregel die we nemen als een reactie op het verhoogde dreigingsniveau tegen Amerikaans personeel en faciliteiten, zoals we vandaag in Bagdad hebben gezien’, zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper in een mededeling. ‘We zullen onze mensen en onze belangen overal ter wereld beschermen.’

De honderden demonstranten die dinsdag de ambassade bestormden gooiden met stenen en scandeerden leuzen als ‘Nee, nee, Amerika. Nee, nee, Trump.’ Verschillende wachthuisjes aan de toegangspoort tot het complex werden in brand gestoken. De manifestanten zwaaiden met vlaggen van sjiitische milities die actief zijn in Irak.

Dodelijke luchtaanvallen

Zij reageerden daarmee op de dodelijke luchtaanvallen van de VS op de door Iran gesteunde groep Kataib Hezbollah, een sjiitische militie die verantwoordelijk zou zijn voor een aanval waarbij een Amerikaan om het leven kwam.

President Trump zei na de aanval dat Iran daarvoor een ‘zware prijs’ zal betalen. Hij ziet in de bestorming een ‘georkestreerde aanval’ van Iran. ‘Iran zal volledig verantwoordelijk worden gehouden voor slachtoffers of schade aan onze faciliteiten. Ze zullen een zware prijs betalen! Dit is geen waarschuwing, het is een bedreiging. Gelukkig Nieuwjaar’, aldus Trump.

Hij bedankte verder nog de president en premier van Irak voor hun snelle reactie. Het Iraakse leger zette traangas in om de manifestanten uit elkaar te drijven.

Iran ontkent overigens elke betrokkenheid bij de bestorming. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het ‘onbeschaamd’ van de VS om Teheran de schuld te geven van ‘protesten van het Iraakse volk tegen (Amerikaanse) barbarij waarbij zeker 25 Irakezen zijn gedood’.

Lees ook:

Irak: betrekkingen met VS lopen gevaar na aanvallen

Irak waarschuwt dat door de Amerikaanse luchtaanvallen de betrekkingen tussen beide landen gevaar lopen. De VS bestookten zondagavond milities van de sjiitische Kataib Hezbollah in Irak. 25 militieleden kwamen om het leven, zeker vijftig raakten gewond.

De aanval op de ambassade in Bagdad. Beeld EPA
De aanval op de ambassade in Bagdad.Beeld EPA
De aanval op de ambassade in Bagdad. Beeld EPA
De aanval op de ambassade in Bagdad.Beeld EPA

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden