Internationaal recht

Washington ligt op ramkoers met het Internationaal Strafhof

Drie Amerikaanse ministers – Mike Pompeo van buitenlandse zaken, Mark Esper van defensie en William Barr van justitie – kondigden donderdag in Washington sancties aan tegen het ICC. Beeld REUTERS
Drie Amerikaanse ministers – Mike Pompeo van buitenlandse zaken, Mark Esper van defensie en William Barr van justitie – kondigden donderdag in Washington sancties aan tegen het ICC.Beeld REUTERS

President Trump drijft het conflict met het Internationaal Strafhof in Den Haag op de spits. De Nederlandse regering maakt zich zorgen.

Minister Stef Blok van buitenlandse zaken is ‘zeer verontrust’ over de voortgaande Amerikaanse campagne tegen het Internationale Strafhof ICC, nu Washington sancties instelt. Als gastheer moet Blok wel opkomen voor het hof, dat in Den Haag is gevestigd en met een mandaat van de Verenigde Naties wereldwijd oorlogsmisdadigers vervolgt.

“Wij roepen de Verenigde Staten op geen sancties te nemen tegen personeel van het ICC”, zei Blok vrijdag. “Nederland steunt het ICC en blijft dat doen. Het ICC is cruciaal in de strijd tegen straffeloosheid en in het handhaven van de internationale rechtsorde.” Het hof zelf en de VN veroordeelden de aangekondigde sancties.

Drie Amerikaanse ministers – Mike Pompeo van buitenlandse zaken, Mark Esper van defensie en William Barr van justitie – kondigden donderdag in Washington sancties aan tegen het ICC. In 2018 zei president Donald Trump al strafmaatregelen te willen nemen en nu gaat zijn regering er echt werk van maken. Hoe de maatregelen er precies uit zullen zien is nog niet bekend, maar de ministers lieten wel wat doorschemeren.

Martelingen, verkrachting en seksueel geweld

Zo bevriest de Amerikaanse regering de bankrekeningen van medewerkers van het hof en verstrekt zij de medewerkers en hun familieleden geen visa meer. Bovendien begint Washington een eigen onderzoek naar vermeende corruptie bij het ICC. Barr maakte verder duidelijk dat dit nog maar eerste stappen zijn in een langdurige campagne tegen het hof, ‘dat de soevereiniteit van de VS schendt’.

Die schending bestaat volgens Trump en Barr uit het feit dat het hof een vooronderzoek heeft ingesteld naar oorlogsmisdaden die begaan zouden zijn door Amerikaanse militairen in Afghanistan. Er zijn geen namen genoemd en het hof heeft nog niemand opgeroepen, maar de aankondiging alleen is voor Washington al onacceptabel. Tot nu toe zijn alleen Afrikaanse militairen, rebellenleiders en politici veroordeeld door het ICC.

Washington heeft het hof nooit erkend en werkt ook niet mee aan onderzoeken. Vorig jaar weigerde Pompeo al een visum aan Fatou Bensouda, de hoofdaanklager van het hof, toen zij vroeg om een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in Afghanistan. Maar de rechters van het hof wezen dat verzoek in eerste instantie af.

In maart van dit jaar kreeg Bensouda in beroep toch gelijk, er kan nu een echt onderzoek worden geopend. Dat zal gericht zijn op mogelijke oorlogsmisdaden door de Taliban, het Afghaanse leger en militairen van de VS en hun bondgenoten. Volgens Bensouda hebben Amerikaanse militairen en CIA-agenten in Afghanistan gedetineerden gemarteld. Ook zouden zij zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting en seksueel geweld.

Lees ook:
Het rommelt bij het Internationaal Strafhof

Het Internationaal Strafhof kampt met een gebrek aan succesvolle vervolgingen, organisatorische problemen, geldtekorten en morrende rechters, die meer salaris eisen. “Dit is extreem gênant.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden