Vredesoverleg

Wapenstilstand tijdens Offerfeest voedt hoop op vrede in Afghanistan

Verkopers en klanten in de weer met schapen in de Afghaanse hoofdstad Kabul in de aanloop naar het Offerfeest. De regering en de Taliban hebben een bestand afgekondigd voor dit belangrijke islamitische feest.  Beeld AFP
Verkopers en klanten in de weer met schapen in de Afghaanse hoofdstad Kabul in de aanloop naar het Offerfeest. De regering en de Taliban hebben een bestand afgekondigd voor dit belangrijke islamitische feest.Beeld AFP

Een staakt-het-vuren vergroot de hoop op overleg tussen de Afghaanse regering en de Taliban. De strijders verzekeren niet uit te zijn op een ‘machtsmonopolie’.

De Taliban hebben een staakt-het-vuren van drie dagen aangekondigd voor het islamitische Offerfeest, dat vrijdag begint. De Afghaanse regering reageerde positief op de aankondiging en gaf haar troepen opdracht de gevechten ook voor dezelfde periode te staken. De driedaagse wapenstilstand voedt optimisme dat het bewind in Kabul en de Taliban na maandenlange vertraging een begin zullen maken met onderling Afghaans vredesoverleg.

De Amerikaanse regering, die het regime in Kabul in het zadel houdt, sprak eind februari in een historische deal met de Taliban af dat zulk intra-Afghaans overleg er moet komen. “Onze hoop is dat dit Offerfeest alle Afghanen zal verenigen in begrip en wederzijds rerspect”, twitterde de Amerikaanse gezant Zalmay Khalilzad naar aanleiding van het staakt-het-vuren.

Khalilzad reist momenteel door de regio om het haperende vredesproces vlot te trekken. Dat proces stagneert door onder meer politiek getouwtrek in Kabul, aanhoudende Taliban-aanvallen en maandenlang dralen van de Afghaanse president Ashraf Ghani bij een gevangenenruil.

Volgens het begin dit jaar gesloten akkoord moet de Afghaanse regering 5000 gevangen Taliban op vrije voeten stellen, in ruil voor vrijlating door de Taliban van 1000 leden van de veiligheidstroepen. Na aanvankelijk traineren heeft Kabul inmiddels rond 4500 gevangenen vrijgelaten. Op hun beurt hebben de Taliban zo’n 800 gedetineerden op vrije voeten gesteld.

‘Vredesoverleg start binnen een week’

Vlak voordat de Taliban het staakt-het-vuren aankondigden, beloofde president Ghani dat de rest van de gevangenenruil nu ook zal worden uitgevoerd. Bovendien voegde hij er aan toe dat het intra-Afghaanse vredesoverleg, dat al in maart had moeten beginnen, ook snel van start zal gaan. “We kijken uit naar rechtstreekse onderhandelingen met de Taliban binnen een week.” In een verzoenende verklaring liet Talibanleider Haibatullah Akhundzada weten dat hij eveneens uitkijkt naar het overleg. Zijn strijders zijn volgens hem niet uit op een ‘machtsmonopolie’.

Kern van het Amerikaanse akkoord met de Taliban is een stapsgewijze terugtrekking van de Navo-troepen uit Afghanistan. Daar tegenover beloven de Taliban dat Afghanistan niet meer als uitvalsbasis zal worden gebruikt voor terreurgroepen als Al-Qaeda en Islamitische Staat.

Volgens recente onthullingen van The New York Times vermoeden Amerikaanse inlichtingendiensten intussen dat Rusland zijn best heeft gedaan om de vredespogingen te frustreren door Taliban-strijders heimelijk een premie van 100.000 dollar te bieden voor elke gedode Navo-militair. Maar dit Russische initiatief lijkt, voor zover het heeft bestaan, in de praktijk weinig effect te hebben gehad. En president Donald Trump doet het af als ‘nepnieuws’, gebaseerd op onbevestigde inlichtingen. “Als het klopte, was ik er heel kwaad over geweest”, bezwoer de president deze week in een tv-interview.

Lees ook:

Had Trump moeten weten over Russische premies voor dode Amerikanen?

Geeft Donald Trump meer om zijn relatie met Vladimir Poetin dan om de levens van zijn militairen in oorlogsgebied? Of was hij gewoon niet goed op de hoogte van een Russisch complot tegen Amerikaanse troepen, omdat hij zijn dagelijkse inlichtingendossier niet leest?

Afghanistan begint met vrijlating van Taliban-strijders

Onder zware druk van de VS stelt Afghanistan de eerste honderd Taliban-gevangenen op vrije voeten.

Vrede of niet, Trump wil de Amerikanen weg hebben uit Afghanistan

Amerika probeert met de ondertekening van een vredesdeal met de Taliban morgen een aftocht uit Afghanistan te organiseren. Dat veroorzaakt ongerustheid in Kaboel. ‘Men begint rekening te houden met het ergste scenario.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden