Libië

Wapenstilstand in Libië, maar het land is nog niet uit de problemen

In het Zwitserse Genève is  vrijdag een wapenstilstand gesloten.  Beeld EPA
In het Zwitserse Genève is vrijdag een wapenstilstand gesloten.Beeld EPA

In Genève is een wapenstilstand uitonderhandeld tussen de strijdende partijen in Libië. Maar van een permanente oplossing voor het conflict is nog geen sprake.

Jarron Kamphorst

De twee belangrijkste strijdende partijen in Libië hebben in het Zwitserse Genève een permanente wapenstilstand gesloten. De internationaal erkende regering van premier Fayez al-Sarraj in Tripoli en het kamp van krijgsheer Khalifa Haftar hebben onder meer afgesproken dat alle buitenlandse strijders binnen drie maanden het land moeten verlaten. Dat maakte de speciale Libië-gezant van de Verenigde Naties Stephanie Williams vrijdag bekend.

In het Noord-Afrikaanse land worden naar verluidt veelvuldig buitenlandse huurlingen ingezet. Zo zouden er Russische paramilitairen van het particuliere militaire bedrijf Wagner meevechten aan de kant van Haftar, terwijl Turkije juist huurlingen inzet om de militaire zaak van Al-Sarraj te ondersteunen.

Naast de terugtrekking van buitenlandse strijders komt er ook een gezamenlijke politiemacht die moet gaan patrouilleren in de betwiste gebieden in Libië. Leden van de delegaties in Genève zeiden dat de wapenstilstand een einde moet maken aan het bloedvergieten in hun land.

Libië in complete chaos

Eerdere pogingen om een diplomatieke oplossing te vinden voor het conflict liepen op niets uit. Later dit jaar zal er ook politiek overleg plaatsvinden tussen de twee kampen. De voorbereidingen daarvoor beginnen volgende week en in november moeten die onderhandelingen beginnen in buurland Tunesië.

Libië verkeert sinds de val van het regime van Muammar Kaddafi in 2011 in complete chaos. In die chaos stonden talloze gewapende groeperingen op die allemaal meedingen om de macht in het land.

Haftar en zijn troepen probeerden een jaar lang om hoofdstad Tripoli te veroveren, maar slaagden daar niet in en zijn afgelopen zomer teruggedreven. De frontlinie bevindt zich nu ten westen van de kuststad Sirte.

Lees ook:

Inmenging in Libië brengt Turkije in botsing met Navo-partners

De Turkse inmenging in de Libische burgeroorlog stuit op steeds meer internationaal verzet. Een verdere escalatie dreigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden