Brazilië

Waarschijnlijke opdrachtgever moord journalist en milieuactivist Amazone opgepakt

null Beeld

De Braziliaanse autoriteiten hebben zeven maanden na de moord op de Britse journalist Dom Philips en de Braziliaanse overheidsmedewerker Bruno Pereira in het Braziliaanse Amazonewoud ‘met grote waarschijnlijkheid’ een opdrachtgever geïdentificeerd.

Redactie Trouw

Volgens de Braziliaanse federale politie zou de Colombiaanse man aan het hoofd staan van een misdaadbende die zich in de regio met illegale visserij inlaat. Hij is aangehouden nadat hij samen met drie andere mensen is aangeklaagd voor de dubbele moord.

Phillips en Pereira verdwenen op 5 juni toen ze samen op expeditie waren in de Braziliaanse Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over natuurbehoud in het gebied, waar veel illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel plaatsvindt.

De bendeleider zou opdracht tot de moorden hebben gegeven omdat Pereira, een expert bij het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken, met inspecties de illegale visserijoperaties hinderde. Daardoor zou de criminele groepering grote verliezen hebben geleden, zei de politie in een verklaring.

Lees meer:

Een bedreigde milieuactivist en een journalist zijn spoorloos in het Amazonegebied. Wat is er gebeurd?
Het gaat om de Braziliaanse deskundige in inheemse aangelegenheden, Bruno Pereira, en de Britse journalist Dom Phillips die onder meer voor The Guardian en The Washington Post schrijft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden