Het WereldtoneelDe G7-top

Waarom niemand eigenlijk de G7 wil hosten

Gastheer Boris Johnson begroet met zijn vrouw Carrie de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte in Carbis Bay.  Beeld Getty Images
Gastheer Boris Johnson begroet met zijn vrouw Carrie de Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte in Carbis Bay.Beeld Getty Images

Goed verzorgd, ontspannen en vooral authentiek. De organisatie van de G7-top is hoofdpijndossier voor het gastland.

Gastland zijn van de G7: het lijkt een hele eer, maar in werkelijkheid betekent het voor wereldleiders een extra hoofdpijndossier. Waar zij normaal gesproken hun hand niet omdraaien voor het vlottrekken van een vredesproces of het sluiten van een gunstige handelsdeal, moeten ze nu hun hoofd breken over een aantrekkelijk menu, een bijzonder hotel en een passend programma om de partners mee te vermaken. En dan het liefst allemaal net iets beter en mooier georganiseerd dan het vorige gastland.

De Britse premier Johnson heeft ‘de zee’ als thema gekozen voor het onderonsje van de leiders van de rijke industrielanden. Het schilderachtige Cornwall aan de Zuid-Engelse kust zorgt in elk geval voor het juiste decor. Het geluid van de golven waar de leiders vanuit hun hotelkamer op uitkijken, moet hen alvast wat in de stemming brengen. Zaterdagavond zullen zij zich vervolgens verzamelen op het strand - heel coronaproof - om zich tegoed te doen aan kreeft en krabbenscharen van de barbecue. Om de bonte avond compleet te maken treedt een mannenkoor uit de buurt op en worden marshmallows geroosterd.

De wereldleiders op het strand, op anderhalve meter afstand, voor de traditionele G7-foto.  Beeld Getty Images
De wereldleiders op het strand, op anderhalve meter afstand, voor de traditionele G7-foto.Beeld Getty Images

Zo ongedwongen en authentiek mogelijk, dat lijkt al langer de trend voor de G7-feestjes. De presidenten en premiers moeten immers al vaak genoeg aanschuiven bij extravagante diners. En dus trakteerde Angela Merkel destijds Barack Obama voorafgaand aan de G7 top in Beieren op een ontbijt met veel worst in het Alpendorp Krün. De twee proostten met grote glazen (alcoholvrij) bier terwijl op de achtergrond Alpenhoorns klonken. “Ik ben mijn lederhosen vergeten”, grapte de Amerikaanse president tijdens een kort toespraakje aan de dorpelingen om hen te bedanken. “Ik weet wat voor voeten het in de aarde heeft als ik op bezoek kom.”

Daar kunnen niet alleen de inwoners van Krün, maar ook die van de andere locaties waar de G7-karavaan in het verleden is neergestreken over meepraten. Wegen moeten worden afgezet, gebouwen beveiligd en het verkeer omgeleid. In de Franse badplaats Biarritz ging twee jaar geleden het hart van de stad midden in het hoogseizoen zelfs helemaal op slot, uit angst voor aanslagen en protesten van andersglobalisten en anarchisten. President Macron wilde koste wat kost een herhaling van de gebeurtenissen twintig jaar geleden in Genua voorkomen. De Italiaanse stad was destijds toneel van een ware veldslag tussen demonstranten en politie waarbij zelfs een dode viel. Toen Italië in 2017 opnieuw aan de beurt was voor de organisatie koos het met Sicilië voor een meer afgelegen locatie. Een eiland is goed te beveiligen en lastiger bereikbaar voor hordes demonstranten, was de achterliggende gedachte.

Barack Obama aan de pretzels en alcoholfreie Weihenstephaner tijdens de G7 in Krün.  Beeld REUTERS
Barack Obama aan de pretzels en alcoholfreie Weihenstephaner tijdens de G7 in Krün.Beeld REUTERS

Maar ook als het gastland aan alles heeft gedacht blijft er nog een onzekere, maar niet te onderschatten factor over: het humeur van de gasten. Urenlange vergaderingen over klimaat, conflict en armoede zijn nou eenmaal niet per se sfeerverhogend. Zo ontaardde de G7-top in 2018 in het Canadese Charlevoix in een fikse ruzie over handelstarieven. Een foto waarop Merkel met haar armen dreigend op een tafel leunt terwijl ze een zittende Donald Trump toespreekt gaf de stemming wel weer. Trump verliet zijn collega’s vroegtijdig en reisde af naar Singapore voor een afspraak met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Onderweg gaf hij zijn Canadese gastheer Justin Trudeau op Twitter nog een trap na en noemde hem ‘oneerlijk en slap’.

Johnson kan gerust zijn. Trumps opvolger Biden zal het zo bont waarschijnlijk niet maken. Want ook al heeft hij zeker wel kritiek op de Britse premier, een gastheer stoot je niet voor het hoofd. En wie weet zit er straks bij een goed glas whisky zelfs nog wel een gezamenlijk lied in, bij het kampvuur, op het strand.

Wat brengt het theater van de geopolitiek ons deze week? In de rubriek ‘Wereldtoneel’ houdt de buitenlandredactie van Trouw het bij.

Lees ook:

Biden trekt bij Johnson duidelijk partij voor Brussel, maar de sfeer bleef erin

Met een onderonsje met de Britse premier Johnson trapte de Amerikaanse president Biden donderdag zijn reis door Europa af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden