Boycot

Waarom Israël zo fel reageert op de boycot van Ben & Jerry’s

Het besluit van Ben & Jerry's om geen ijs meer te verkopen in de bezette gebieden maakt veel los in de Israëlische politiek.  Beeld EPA
Het besluit van Ben & Jerry's om geen ijs meer te verkopen in de bezette gebieden maakt veel los in de Israëlische politiek.Beeld EPA

Ben & Jerry‘s heeft besloten geen ijs meer te verkopen in bezet Palestijns gebied. Israël waarschuwt voor ‘serieuze gevolgen’ als het ijsbedrijf het besluit niet terugdraait.

Isabel Bolle

Het nieuws dat het bekende ijsmerk Ben & Jerry’s heeft besloten niet langer ijs te verkopen in nederzettingen in de bezette Westoever en in Oost-Jeruzalem wordt niet licht opgevat door de Israëlische politiek. Het zou een ‘nieuwe vorm van terrorisme’ zijn, zo kondigde Israëls president Isaac Herzog woensdag aan in een toespraak. En volgens minister-president Naftali Bennett heeft Ben & Jerry’s zich ‘geherpositioneerd als antisemitisch ijs’. Hij roept de Israëlische burger op om geen geliefde smaken als Chunky Monkey of Cookie Dough meer in huis te halen: “Er zijn genoeg andere ijsmerken, maar er is maar één Joodse staat”, aldus de premier.

Ben & Jerry’s zegt de keuze gemaakt te hebben omdat “het niet strookt met onze waarden om ons ijs te verkopen in de bezette Palestijnse gebieden”. Het bedrijf staat bekend om zijn activistische trekjes; zo protesteerde het ten tijde van de Reagan-regering al tegen de miljarden die de regering uitgaf aan nucleaire wapens, en nadat George Floyd vorig jaar was omgebracht door een witte agent tweette het bedrijf in kapitalen: ‘WE MOETEN DE WITTE SUPREMATIE ONTMANTELEN’.

Aan de ene kant lijken politici als Herzog en Bennett het Ben & Jerry’s-schandaal vooral te omarmen als een welkome afleiding van het andere grote schandaal deze week: het nieuws dat het Israëlische bedrijf NSO geraffineerde spyware leverde aan verschillende landen die het op grote schaal lijken te hebben ingezet om wereldwijd journalisten, activisten en politici mee af te luisteren. De internationale ophef rondom NSO en de Pegasus-spyware is een ongemakkelijke situatie voor de Israëlische regering, aangezien het voor elk land waaraan de spyware is geleverd expliciet toestemming heeft gegeven voor de aftappraktijken.

Via economische pressiemiddelen de druk op Israël te verhogen

Maar de felheid waarmee de aankondiging van Ben & Jerry’s ontvangen werd heeft mogelijk ook te maken met de angst dat een wereldwijd bekend en geliefd bedrijf dat zijn producten niet langer wil verkopen in de bezette gebieden, de drempel voor andere bedrijven zal verlagen om ook deze stap te nemen. De BDS-beweging (boycot, desinvesteren en sancties) probeert al jaren via economische pressiemiddelen de druk op Israël te verhogen om zich terug te trekken uit de bezette gebieden. Voor die beweging is de stap van Ben & Jerry’s een grote winst.

In een laatste poging het besluit terug te draaien belde premier Bennett dinsdag Alan Jope, de CEO van Unilever - het moederbedrijf van Ben & Jerry’s - om hem te waarschuwen voor ‘serieuze consequenties’, waaronder mogelijke juridische stappen. Jupe reageerde dat Unilever ‘volledig toegewijd’ is aan zakendoen met Israël, maar dat het ijsbedrijf een grote onafhankelijkheid geniet wanneer het aankomt op ‘social justice issues’. Het ijs zal overigens niet gelijk uit de schappen in de nederzettingen verdwijnen – de licentieovereenkomst loopt pas eind 2022 af.

Lees ook:

Een flinke schep kritiek van Ben & Jerry’s voor de Britse overheid

De Britse regering is in een twitterruzie beland met ijsfabrikant Ben & Jerry’s.

HRW-topman moet Israël verlaten om ‘oproep tot boycot’

Omar Shakir is de eerste buitenlandse mensenrechtenactivist die Israël uit moet op basis van een omstreden wet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden