ReportageThailand

Waar vroeger de bladeren van fruitbomen wuifden, ruikt het nu naar wiet

Sudket Pongmanee in zijn wietplantage. Beeld Marianne Slegers
Sudket Pongmanee in zijn wietplantage.Beeld Marianne Slegers

Thailand is stapje voor stapje bezig de cannabis-industrie te legaliseren, om zo een boost te geven aan de economie. Vanaf 9 juni mogen de Thai zelf tot zes wietplanten thuis kweken en naar eigen inzicht gebruiken.

Marianne Slegers

Op veertig minuten rijden van Chiang Mai, de op een na grootste stad van Thailand, bevindt zich de wietboerderij van Sudket Pongmanee. Nog geen twee jaar geleden stonden hier longan fruitbomen. Nu ruikt het naar wiet. De bruine, bolvormige longanvruchten, een lycheesoort, brachten nauwelijks nog geld op. De wietplanten ook nog niet, zegt Pongmanee. “Maar een wetswijziging, die per 9 juni in werking treedt, brengt daar als het goed is verandering in.” Vanaf dan mogen ook de bloemen en zaden in de verkoop.

In Thailand is het volgens de wet sinds 2018 toegestaan de wortels, bladeren en stengels van de cannabisplant te produceren en te consumeren. Het was het eerste land in Zuidoost-Azië dat het gebruik van wiet voor medische doeleinden toestond. Officieel mag er in de nu ‘toegestane’ delen van de wietplant voor niet-medisch gebruik niet meer dan 0,2 procent THC (het stofje waar je high van wordt bij hogere percentages) zitten, voor de meeste mensen niet genoeg om stoned te worden. Afgelopen januari kwam echter de aankondiging dat ook de zaden, knoppen en de bloemen van de cannabisplant – waarin vaak hogere percentages THC zitten - van de lijst van verboden middelen worden gehaald. De Thai mogen vanaf dan tot zes wietplanten thuis kweken en naar eigen inzicht gebruiken.

Om de datum van 9 juni luister bij te zetten, heeft de overheid aangekondigd maar liefst 1 miljoen wietplanten uit te delen aan Thaise huishoudens. Onduidelijk is nog waar en wanneer dit gaat gebeuren.

Er worden geen pesticides gebruikt

Pongmanee heeft inmiddels vierhonderd planten staan op zijn terrein, deels gekweekt met Nederlandse zaadjes. De planten staan niet direct in de Thaise bodem, maar in grote potten in een soort van kas waar in plaats van ramen, grijze netten de planten beschermen tegen invloeden van buitenaf. Terwijl hij cannabisthee serveert, zegt hij: “Omdat de wiet medicinale doeleinden heeft, moeten we hier volledig organisch te werk gaan. Bovendien komen deze zaden uit een ander klimaat en op deze manier kunnen we de omstandigheden beter controleren.” De planten buiten neerzetten zou betekenen dat de bladeren door insecten worden opgegeten omdat er geen pesticides worden gebruikt.

In een tweede gebouw op het terrein van Pongmanee - dat met prikkeldraad is afgezet: een wettelijke vereiste - staan de al bloeiende wietplanten. Daar mag niemand zomaar naar binnen, officieel om besmettingen van de plant te voorkomen. De bladeren gaan naar restaurants en voedsel- en drankproducenten. De bloemen en de knoppen gaan nu nog (gratis) naar de overheid, die ze gebruikt in medische klinieken.

Pongmanee is blij dat daar verandering in komt. Hij heeft 5 miljoen bath, ruim 130.000 euro, geïnvesteerd in alle apparatuur, zaden, gebouwen en lampen, en dat bedrag moet nog worden terugverdiend. Een forse investering die veel kleinere boeren onmogelijk kunnen opbrengen, iets waar critici vaak op wijzen. De nieuwe wet zou volgens hen vooral grote investeerders en bedrijven ten goede komen. Voor Pongmanee bieden de kratombomen, inheemse bomen waarvan de bladeren bekendstaan om hun stimulerende werking, enige soelaas. Sinds vorig jaar mag kratom voor commerciële doeleinden worden gekweekt. Zijn 1300 bomen brengen per dag zo’n 12.000 bath op, omgerekend 327 euro.

‘Cannabis is al eeuwenlang onderdeel van de Thaise cultuur’

Thailand heeft het imago een streng land te zijn wat betreft drugs. Tot deze wetswijziging kon iemand in Thailand tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen voor het bezit van softdrugs. Maar volgens Arun Avery, medeoprichter van Highland Network, een organisatie die zich inzet voor bewustwording over de voordelen van wiet, strookt dit niet met hoe er in Thailand tegen wiet aan wordt gekeken: “Cannabis is al eeuwenlang onderdeel van de Thaise cultuur. Het werd ook vroeger - voordat marihuana op de narcoticalijst kwam te staan - gebruikt in Thaise traditionele gerechten, maar ook in traditionele medicijnen tegen bijvoorbeeld slapeloosheid en depressies.” Ook het roken van wiet is iets wat de Thai ‘sinds mensenheugenis’ doen, aldus Avery.

De overheid, met name onder aanvoering van de Thaise minister van volksgezondheid Anutin Charnvirakul, is volgens hem stapje voor stapje marihuana aan het legaliseren omdat ze ‘de voordelen zien voor zowel de economie als voor de mentale gezondheid van mensen’. Een andere belangrijke reden, zo vermoedt hij, is een politieke. “Volgend jaar vinden er algemene verkiezingen plaats en politici willen natuurlijk graag worden herkozen.”

Roken wordt niet aangemoedigd

Wel blijft hij voorzichtig om harde uitspraken te doen over hoe de wet er na 9 juni uit zal zien. “Ik ben blij dat mensen straks wiet in alle vrijheid mogen gebruiken, maar er zijn nog wel altijd andere wetten die het mogelijk maken om roken in het openbaar te beboeten. Ook heeft het ministerie van volksgezondheid nadrukkelijk gezegd dat ze het roken van wiet, of welke vorm van roken dan ook, niet aanmoedigt.”

Op dit moment lijkt de enige eis van de overheid te zijn dat thuiskwekers en bedrijven dit melden via een app. Maar of dat gaat gebeuren? Avery: “Zoals wel vaker in Thailand is het aan de mensen zelf om invulling te geven aan de grijze ruimte die er nu dreigt te ontstaan.”

Lees ook:

Thailand legaliseert marihuana voor medisch gebruik

Het Thaise parlement heeft op Eerste Kerstdag 2018 medisch gebruik van marihuana goedgekeurd. Het is de eerste legalisering van de drug in Zuidoost Azië, een regio waar de strengste drugswetten ter wereld gelden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden