Reportage Erbil, Koerdistan

Vuurzee treft ook massagraven in yezidi-gebied

Een boer bij zijn verbrande land bij Mosul, Irak. Beeld Reuters

In Sinjar werden yezidi’s ontvoerd en zwaar getroffen door IS-terreur. Bewijzen daarvoor raakten nu beschadigd.

Ook Irak is opgeschrikt door branden die landbouwgrond verwoesten. Zo’n 15.000 hectare land, en tonnen graan zijn in vlammen opgegaan. Zwaar getroffen is vooral de noordwestelijke provincie Sinjar, waar zeker 3000 hectare land en duizend huizen verloren zijn gegaan. Bij het bestrijden van de branden zijn al vier doden gevallen, onder wie een yezidi die uit Nederland was gekomen om te helpen blussen. 

Sinjar was in 2014 het toneel van de ontvoering door IS van meer dan zesduizend yezidi-vrouwen en -kinderen en van de moord op duizenden anderen. Van de circa half miljoen yezidi’s die toen vluchtten, zijn er vanwege een gebrek aan veiligheid hooguit 80.000 teruggekeerd. Vooral boeren, voor wie hun gewassen de enige bron van inkomsten vormen.

De branden hebben twee massagraven beschadigd, aldus de organisatie van yezidi’s, Yazda. In Sinjar zijn tot nu toe zeventig massagraven ontdekt, waarvan een aantal dicht aan de oppervlakte ligt. Hoewel de provincie al ruim twee jaar bevrijd is van IS, is pas onlangs begonnen met het onderzoeken van de graven. VN-organisatie Unitad stelt met geld uit Nederland gerechtelijke bewijzen veilig, terwijl de Internationale Commissie voor Vermiste Personen gegevens verzamelt om de identiteit van de slachtoffers vast te stellen.

Yezidi’s hechten groot belang aan het onderzoek, om zo zekerheid te krijgen over het lot van hun vermisten. Nobelprijswinnares Nadia Murad heeft de Iraakse en Koerdische autoriteiten, die beide de controle over Sinjar opeisen, opgeroepen meer te doen om de massagraven en de oogsten te beschermen. Nabij de hoofdstad Sinjar vormden lokale yezidi’s deze week ploegen om te voorkomen dat een brand een groot graf zou bereiken.

Over de oorzaken van de branden is veel discussie. IS heeft ze opgeëist als een instrument om ongelovigen en afvalligen te straffen. Maar ook conflicten tussen stammen zouden tot brandstichting hebben geleid. In Sinjar worden ook de slechte conditie van de elektriciteitsleidingen als mogelijke oorzaak genoemd, naast het door hitte spontaan ontplofte IS-mijnen. Bijkomend probleem is dat boeren na de oogst hun graan niet kwijt kunnen omdat bij de strijd tegen IS silo’s zijn beschadigd. Ze moeten nu wachten op gezamenlijk vervoer naar elders. Maar Irak heeft onvoldoende opslagruimte voor de recordoogst die het gevolg is van een ongekend nat voorjaar.

Bagdad zegt dat de branden geen groot probleem vormen, omdat Irak voor het eerst in jaren weer voldoende graan heeft geproduceerd voor de eigen consumptie.

Lees ook: 

Mysterieuze branden treffen Koerdische graanvelden

Bewijzen ontbreken, maar de getroffen boeren wijzen verslagen IS-strijders aan als schuldigen. Na het verlies van het kalifaat in Irak en Syrië zou de terreurbeweging door brandstichtingen wraak willen nemen. 

De prioriteit is olie, water telt niet in Irak

Klimaatverandering en dammenbouw in de buurlanden zorgen in Irak voor een ongekende watercrisis. De overheid schittert door kortzichtigheid, terwijl boeren hun land zien verdrogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden