Russische dreiging

VS zouden troepeninzet in Oost-Europa overwegen wegens ‘toegenomen Russische dreiging’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zalen Antony Blinken op de ambassade in Kiev. Beeld REUTERS
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zalen Antony Blinken op de ambassade in Kiev.Beeld REUTERS

De Amerikaanse regering van president Joe Biden overweegt duizenden troepen en militaire schepen en vliegtuigen naar NAVO-lidstaten in Oost-Europa te sturen, zo meldt The New York Times. Het zou in eerste instantie om 1000 tot 5000 troepen gaan, met de mogelijkheid dat aantal te vertienvoudigen als de situatie verder verslechtert. Biden is niet van plan troepen naar Oekraïne zelf te sturen, aldus de krant.

Redactie Trouw

Tot nu toe was de Amerikaanse president terughoudend om het Amerikaanse leger in te zetten in de situatie rond Oekraïne, uit angst dat Rusland de aanwezigheid van Amerikaanse troepen als provocatie zou zien. Biden zal volgens de krant binnen enkele dagen een beslissing nemen over de uitzending van troepen.

Negatief reisadvies

Eerder op zondag heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken familieleden van diplomatiek personeel op de ambassade in Kiev opgedragen uit Oekraïne te vertrekken. Ook gaf het ministerie zondag een negatief reisadvies uit voor het land, vanwege de “toegenomen dreiging van een Russische invasie” en Covid-19. Het ministerie adviseert ook Amerikaanse burgers in Oekraïne te vertrekken.

“Er zijn berichten dat Rusland van plan is significante militaire actie te ondernemen tegen Oekraïne”, staat in de aankondiging van het ministerie. Vooral langs de Krim, het oosten van het land en langs de grens zijn “de veiligheidsomstandigheden onvoorspelbaar en kunnen snel verslechteren”.

De VS voegden daar later op zondag een negatief reisadvies voor Rusland aan toe. De VS ontraden Amerikanen met klem om over land van Rusland naar Oekraïne te reizen vanwege de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. “Bovendien bestaat er in heel Rusland de kans dat buitenlanders worden lastiggevallen, inclusief het opleggen van regels die specifiek op buitenlanders gericht zijn”, staat er in het bericht van het ministerie.

Ambassade blijft open

De stappen komen er nadat gesprekken tussen de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov afgelopen vrijdag in Genève op niets uitdraaiden. Ambtenaren van het Amerikaanse buitenlandministerie benadrukten dat de ambassade in Kiev vooralsnog open zal blijven en dat de aankondiging geen evacuatie inhoudt.

Ook de Duitse autoriteiten zouden al voorbereiding treffen om de medewerkers van de ambassade in Oekraïne en hun gezinsleden te repatriëren, zo meldde de Duitse krant Bild eerder deze week. Het plan wordt ten uitvoer gebracht zodra de spanning verder oploopt en een oorlog dreigt uit te breken. Nederland ziet tot dusverre nog geen reden om ambassadepersoneel weg te halen uit Oekraïne.

Lees ook:

Westen verdeeld over extra wapens Oekraïne: afschrikwekkend of olie op het vuur?

Amerika leverde dit weekend extra wapens aan Oekraïne. Duitsland is bang dat extra wapens de spanningen juist verhogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden