Verenigde Naties

VS zetten Cubaanse VN-diplomaten uit

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez met Federica Mogherini, de EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, eerder deze maand in Havana tijdens de tweede gezamenlijke topconferentie over wederzijdse samenwerking. Beeld EPA
De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez met Federica Mogherini, de EU Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, eerder deze maand in Havana tijdens de tweede gezamenlijke topconferentie over wederzijdse samenwerking.Beeld EPA

De Verenigde Staten zetten twee Cubaanse diplomaten bij de Verenigde Naties het land uit omdat ze de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen. Dat heeft woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Morgan Ortagus gemeld. De beslissing komt kort voor de Algemene Vergadering van de VN dinsdag. Cuba noemt de uitwijzing “onverdedigbaar”.

Redactie

“We hebben aan twee leden van de Cubaanse VN-missie gevraagd om het land te verlaten omdat ze zich bezighielden met activiteiten die de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar brengen”, aldus Ortagus op Twitter. “De leden van de Cubaanse missie mogen bovendien Manhattan niet verlaten”, waar het VN-hoofdkwartier zich bevindt. Die bewegingsvrijheid geldt ook voor diplomaten uit Iran, Noord-Korea, China, Rusland en Syrië.

In een mededeling meldt het State Department verder dat de Cubanen beschuldigd worden van ‘beïnvloedingsoperaties’, wat zou betekenen dat ze tactische informatie zouden hebben verzameld over een tegenstander of propaganda zouden hebben verspreid.

In een reactie noemt Cuba de uitwijzing ‘onverdedigbaar’. “Ik verwerp met klem de onverdedigbare uitwijzing van twee functionarissen van de Cubaanse permanente VN-missie en de beperking van de bewegingsvrijheid voor de diplomaten en hun families”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez op Twitter.

“Zeggen dat deze mensen acties hebben uitgevoerd die niet bij hun functie passen is laster”, zegt Rodriguez verder. Hij denkt dat de VS besloten hebben tot de uitzetting om de onderlinge relatie te verslechteren. “Zo willen ze ervoor zorgen dat we ons ambassadepersoneel terugtrekken en de diplomatieke banden verbreken.”

Bekoelde relatie

De relatie tussen de VS en Cuba is bekoeld onder president Donald Trump, nadat zijn voorganger Barack Obama de diplomatieke betrekkingen met Cuba juist had hersteld in 2015. Onder meer de steun van Cuba aan het Venezolaanse regime zorgt voor spanningen.

Aangezien de hoofdzetel van de VN zich in New York bevindt, zijn de VS in principe verplicht om visa toe te kennen aan leiders die vergaderingen bijwonen of aan permanente vertegenwoordigers. Toch gebruiken de VS die verantwoordelijkheid om sancties op te leggen aan landen. Zo kreeg de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in juli een visum met strenge beperkingen en mocht hij zich ook alleen binnen een beperkte zone rond het VN-gebouw in Manhattan bewegen.

Iran kondigde donderdag aan dat minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vrijdag naar New York vliegt, maar liet niet weten of zijn visum deze keer ook gelimiteerd is.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met zijn woordvoerster Morgan Ortagus (voorgrond). Beeld AP
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met zijn woordvoerster Morgan Ortagus (voorgrond).Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden