Vergeldingsactie

VS voeren luchtaanvallen uit in Syrië na dodelijke drone-aanval

Naar schatting zijn er rond de negenhonderd Amerikaanse soldaten in Syrië gestationeerd.  Beeld AP
Naar schatting zijn er rond de negenhonderd Amerikaanse soldaten in Syrië gestationeerd.Beeld AP

Het Pentagon zegt dat er door de VS meerdere luchtaanvallen zijn uitgevoerd op pro-Iraanse milities in Syrië, als vergelding voor een drone-aanval waarbij een Amerikaan is gedood.

Isabel Bolle

Een aanval met een kamikazedrone op een Amerikaanse militaire basis in het noordoosten van Syrië heeft de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran opnieuw op scherp gezet. De aanval vond donderdag plaats, en is volgens het Amerikaanse ministerie van defensie uitgevoerd door gewapende groepen die banden onderhouden met de Iraanse Revolutionaire Garde.

De drone zou van Iraanse makelij zijn. Bij de aanval werd een Amerikaan die op de basis werkte gedood. Daarnaast raakten vijf Amerikaanse soldaten en een contractant gewond. Sommige gewonden zijn naar Irak geëvacueerd voor medische behandeling.

Als vergelding voerden de VS meerdere luchtaanvallen uit op posities van pro-Iraanse milities, die zich onder andere ophouden in Syrië’s oostelijke provincie Deir ez-Zor. Er is nog geen officiële bevestiging of hier doden bij zijn gevallen.

Honderden soldaten

De Amerikaanse militaire bases in Syrië zijn regelmatig het doelwit van drone-aanvallen door aan Iran gelieerde groepen, maar dat hierbij een dode valt is vrij zeldzaam. Er zijn naar schatting nog altijd zo’n negenhonderd Amerikaanse soldaten in Syrië gestationeerd, net als honderden Amerikaanse contractanten die werkzaam zijn op de bases. Behalve op een basis in het zuidoosten van het land zijn de militairen vooral aanwezig in het noordoosten, waar ze samenwerken met Koerdische strijdkrachten om een wederopstanding van Islamitische Staat te voorkomen.

Hoewel het ‘kalifaat’ van de terreurgroep in 2019 verslagen werd, zijn er nog altijd veel IS-strijders actief in de afgelegen delen van Syrië. Ze vormen vooral een gevaar voor de bevolking; in februari hebben militanten van de terreurgroep in de provincie Homs nog zeven Syrische regeringssoldaten en 46 burgers - die in de woestijn op zoek waren naar truffels - gedood.

Niet op zoek naar conflict

De Amerikaanse minister van defensie Lloyd Austin zei vrijdag dat de luchtaanvallen op bevel van president Joe Biden zijn uitgevoerd. “We zullen, zoals president Biden duidelijk heeft gemaakt, alle noodzakelijke stappen nemen om onze mensen te beschermen”, liet hij in een verklaring weten. “Niemand zal onze troepen straffeloos aanvallen.”

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, benadrukte vrijdag in een interview met CNN dat de VS niet op zoek zijn naar een conflict met Iran, maar dat het land “niet betrokken moet zijn bij het steunen van aanvallen op Amerikaanse faciliteiten en mensen”. Generaal Michael Kurilla, het hoofd van Centcom dat de leiding heeft over alle Amerikaanse militaire operaties in de regio, zegt dat er rekening wordt gehouden met mogelijke verdere aanvallen op Amerikaanse doelen.

Lees ook:

Syrië is een ‘laboratorium’ voor drones: ‘Het is moeilijk om een antwoord te vinden op deze nieuwe dreiging’

De oorlog in Syrië is voor veel landen een uitstekende kans gebleken om het eigen drone-arsenaal uit te testen. De opgedane kennis wordt nu in Oekraïne grondig toegepast.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden