NieuwsCuba

VS versus Cuba: ‘Krekel-gate’ duurt voort

Mitchell Valdes-Sosa, directeur van de neurologische kliniek in Havanna, legt de pers uit waarom hij en zijn collega's weinig waarde hechten aan het nu uitgebrachte Amerikaanse onderzoek.  Beeld Reuters
Mitchell Valdes-Sosa, directeur van de neurologische kliniek in Havanna, legt de pers uit waarom hij en zijn collega's weinig waarde hechten aan het nu uitgebrachte Amerikaanse onderzoek.Beeld Reuters
Ghassan Dahhan

De Amerikaanse diplomatieke dienst staat bekend als een van de meest professionele ter wereld. Maar op Cuba staat de dienst vooral bekend om zijn hoofdrol in een medische klucht. In 2016 meldde een aantal Amerikaanse diplomaten in Cuba zich ziek. Zij hadden gehoorschade en last van duizeligheid. De VS vermoedden dat de diplomaten doelwit waren van een ‘sonische aanval’. Maar uit later onderzoek kwamen andere daders tevoorschijn: hitsige krekels. Het geluid dat zij produceerden zou de oorzaak zijn van het diplomatenleed.

Maar de VS geven zich niet zo snel gewonnen. Dinsdag presenteerden Amerikaanse artsen een onderzoek waaruit zou blijken dat de hersenen van de diplomaten minder ‘witte stof’ bevatten en meer afwijkingen vertonen dan die van een controlegroep. “Het is nogal vreemd. Het is werkelijk een medisch mysterie”, aldus een van de onderzoekers. Hun Cubaanse collega’s verwerpen het onderzoek. De verschillen zijn te klein voor zulke conclusies. Bovendien zijn hun hersenen niet vóór hun verblijf in Cuba onderzocht, waardoor de schade – als die er is – mogelijk eerder of elders is ontstaan.

Lees ook:

De West-Indische kortstaartkrekel blijkt geen communistische agitator

Lang was onduidelijk wie of wat de mysterieuze ziekteverschijnselen van ­Amerikaans ambassadepersoneel in het Cubaanse Havana veroorzaakte. De dader lijkt nu geïdentificeerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden