Economie

VS verhoogt tarieven voor bepaalde EU-producten

Franse wijnen. Beeld AFP
Franse wijnen.Beeld AFP

Een handelsruzie over burgerluchtvaarttoestellen tussen Washington en Brussel heeft ertoe geleid dat de Verenigde Staten hogere tarieven hebben ingesteld voor sommige producten uit de Europese Unie. Daaronder vallen niet alleen vliegtuigonderdelen maar ook wijnen uit Frankrijk en Duitsland.

Redactie

De Amerikaanse handelsautoriteit meldde in een verklaring dat de tarieven op vliegtuigonderdelen en ‘bepaalde’ niet-mousserende wijnen, cognacs en andere brandewijnen uit Frankrijk en Duitsland worden verhoogd. Per wanneer de tariefverhogingen ingaan werd er niet bij gezegd, maar gemeld werd dat de details snel volgen.

De tariefverhoging is de recentste zet in een 16 jaar durend handelsdispuut tussen de EU en de VS over burgerluchtvaartsubsidies waarbij ook de Europese vliegtuigbouwer Airbus en het Amerikaanse Boeing betrokken zijn. De VS reageren daarmee op een Europese maatregel, die in september werd toegestaan door de Wereldhandelsorganisatie (WTO). “De EU moet een soort van maatregel nemen om deze oneerlijkheid te compenseren”, oordeelde de WTO toen.

Vertegenwoordigers van de EU konden niet worden bereikt voor commentaar op het besluit van de Amerikaanse handelsautoriteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden