Internationale betrekkingen

VS sturen ‘onofficiële delegatie’ naar Taiwan

De Amerikaanse president Joe Biden. Beeld EPA
De Amerikaanse president Joe Biden.Beeld EPA

De Amerikaanse president Joe Biden stuurt woensdag een onofficiële delegatie van voormalige hoge functionarissen naar Taiwan als signaal van steun. Het democratisch geregeerde Taiwan staat al geruime tijd onder toenemende druk van het vijandige China, dat het eiland wil inlijven.

Redactie Trouw

De regering in Taipei heeft bekendgemaakt dat oud-senator Christopher Dodd en oud-onderministers van Buitenlandse Zaken Richard Armitage en James Steinberg woensdagmiddag (lokale tijd) landen in Taiwan.

De 23 miljoen inwoners van het eiland leven met de constante dreiging van een inval door het autoritaire communistische regime in Beijing, dat het eiland als een afvallige provincie beschouwt en meermaals heeft gezworen het te zullen innemen. China gebruikt diplomatieke, economische en militaire druk om Taiwan internationaal te isoleren en maakt op hoge toon bezwaar als landen delegaties naar Taiwan sturen of officieel betrekkingen met het eiland aanknopen.

In het afgelopen jaar is de militaire dreiging vanuit China aanzienlijk toegenomen. De Chinese luchtmacht dringt haast op dagelijkse basis het Taiwanese luchtruim binnen met straaljagers en bommenwerpers. Maandag werd dat gedaan door een recordaantal van 25 toestellen van de Chinese luchtmacht.

Lees ook de analyse van onze China-correspondent Eefje Rammeloo terug, waarin ze de spanningen rond Taiwan in context plaatst en ingaat op de vraag: mocht het tot een confrontatie komen, heeft het Chinese leger dan voldoende slagkracht?

Betrekkingen met Taiwan

Washington erkent de regering in Beijing sinds 1979 als de machthebber in China. De Amerikanen hebben echter altijd betrekkingen gehouden met Taipei. Het Amerikaanse parlement heeft daarnaast een wet aangenomen die de verkoop van verdedigingswapens aan Taiwan voorschrijft. De Verenigde Staten hebben zich ook altijd uitgesproken tegen plannen van China om Taiwan met geweld in te lijven.

De delegatie van woensdag wordt naar Taiwan gezonden op de dag dat de wet rond de wapenverkoop aan Taiwan 42 jaar oud wordt. Joe Biden stemde destijds als senator ook nog voor de wet. De delegatie is ook het gevolg van een nieuwe richtlijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat nu het zenden van zwaardere delegaties naar Taiwan toestaat.

Onder Bidens voorganger Donald Trump was er al veel toenadering tussen Taipei en Washington terwijl de betrekkingen tussen de VS en China aanzienlijk verslechterden. Een harde koers ten opzichte van China is een van de weinige punten waarover de Democraten en de Republikeinen het met elkaar eens zijn.

Toch zal Biden de Chinezen niet te zeer tegen de haren in willen strijken. Zijn klimaatgezant John Kerry bezoekt woensdag nog China in de hoop om de internationale doelstellingen voor het tegenhouden van klimaatverandering te verhogen, ondanks de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. “We hebben grote onenigheid met China op een paar belangrijke punten, absoluut”, zei Kerry tegen CNN. “Maar het klimaat hoort daarvan los te staan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden