Vaccinaties

VS staan achter vrijgeven patenten coronavaccin

In de VS wordt gedemonstreerd voor het vrijgeven van de vaccins.  Beeld AFP
In de VS wordt gedemonstreerd voor het vrijgeven van de vaccins.Beeld AFP

De VS steunen een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven, maar dat betekent niet dat die patenten snel beschikbaar zullen zijn.

De Verenigde Staten scharen zich achter een voorstel om patenten op coronavaccins vrij te geven. Dat zei de Amerikaanse handelsgezant Katherine Tai in een interview met persbureau Bloomberg. Ontwikkelingslanden betogen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WHO) al langer dat de kennis achter de vaccins niet beschermd zou moeten worden, zodat ook minder rijke landen snel grote delen van de bevolking kunnen vaccineren tegen het coronavirus.

“Wij zijn voor de vrijstelling binnen de WHO en we staan achter de doelen die de voorstanders willen bereiken, namelijk betere toegang, meer productiecapaciteit en meer prikken in de arm”, aldus Tai tegen Bloomberg. De regering van president Joe Biden zal andere leden van de WTO nu willen overhalen het voorstel ook te steunen, voegde ze daar aan toe.

Dit betekent niet dat de patenten snel beschikbaar zullen zijn. Leden van de WHO, de internationale scheidsrechter voor handel, kunnen beslissingen alleen unaniem nemen. Het zal tijd kosten, erkent Tai tegenover Bloomberg. “Dit zal geen gemakkelijk proces zijn.”

Grote stijging besmettingen in Zuid-Afrika en India

India en Zuid-Afrika zijn twee grote aanjagers van het voorstel om de bescherming van de uitvinding van coronavaccins tijdelijk op te heffen. Beide landen kampen met een forse stijging van het aantal coronabesmettingen, waarbij met name in India de humanitaire situatie dagelijks verslechtert. Wrang is daarbij dat het Aziatische land ‘s werelds grootste fabrikant is van generieke geneesmiddelen en met het Serum Institute of India een van de grootste producenten van vaccins huisvest.

‘Recht op bescherming eigen uitvindingen moet wijken’

Eerder wezen de VS voorstellen om de patenten vrij te geven af. Maar onder leden van het Amerikaanse Congres wordt de roep om het delen van de wetenschappelijke kennis steeds sterker. Ook de Europese Unie, Japan, Zwitserland, Brazilië en Noorwegen waren tegen het plan, maar volgens Tai staat er nu zoveel op het spel dat het recht op de bescherming van de eigen uitvindingen moet wijken. Overigens hebben India en Zuid-Afrika woensdag wel aangegeven hun voorstel hier en daar te willen wijzigen zodat er bredere instemming zal zijn.

Veel farmaceuten zijn fel gekant tegen het voorstel. Als ze door het bekendmaken van beschermde kennis minder verdienen aan hun vaccins - producent Pfizer verwacht een omzet van 26 miljard dollar-, vrezen ze ook minder geld over te houden om te kunnen innoveren. Daarnaast denken ze dat de maatregel niet effectief is. Slechts weinig landen zouden de capaciteit hebben om ook daadwerkelijk meer vaccins te produceren als ze daar toestemming voor krijgen, zo betoogt de sector.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden