Neerschieten

VS schieten hoogvliegend object boven Alaska uit de lucht

null Beeld

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een hoogvliegend object boven de Amerikaanse staat Alaska laten neerschieten. Het was nog niet duidelijk waar het om ging, aldus het Witte Huis. Het object vormde een bedreiging voor de veiligheid van het vliegverkeer.

ANP

Een Amerikaanse F22-straaljager schoot het object op 12.190 meter hoogte neer. Het had de grootte van een kleine auto. Dat is veel kleiner dan de Chinese ballon die onlangs werd neergehaald en die volgens de Amerikanen door de Chinezen werd gebruikt om te spioneren. Details over het object zijn volgens woordvoerder John Kirby nog onbekend, maar de Verenigde Staten verwachten de brokstukken terug te vinden in de Amerikaanse territoriale wateren.

Volgens Kirby is het object neergeschoten omdat het een “redelijke bedreiging” was voor de veiligheid van de burgerluchtvaart. Passagiersvluchten en privéjets kunnen vliegen tot een hoogte van zo’n 13.700 meter. President Joe Biden van de Verenigde Staten zei vrijdag over de actie alleen dat “het een succes was”. Biden was donderdag geïnformeerd over het object, nadat twee Amerikaanse straaljagers het hadden geïnspecteerd.

Het is nog onduidelijk waar het object vandaan kwam of wat het doel was, zei Kirby tegen journalisten. “We weten niet wie de eigenaar is van dit object.’’ Het stortte neer in het uiterste noordoosten van Alaska, vlak bij de Canadese grens. Volgens de Amerikaanse piloot bevond zich ‘geen mens’ aan boord van het object. Generaal Pat Ryder, de woordvoerder van het Pentagon, zei dat meerdere Amerikaanse legerhelikopters bezig zijn met een zoektocht naar de brokstukken van het object.

Kirby was voorzichtig om het object niet als een ballon te classificeren. Hij zei dat het nieuwe object en zijn spoor donderdagavond voor het eerst onder de aandacht van de VS kwamen. De federale luchtvaartautoriteit heeft een deel van het luchtruim van Noord-Alaska gesloten ter ondersteuning van de bergingsoperatie door het ministerie van Defensie. De Canadese premier Justin Trudeau laat weten gebriefd te zijn over het Amerikaanse besluit en deze te steunen. “Onze legers en inlichtingendiensten zullen altijd samenwerken om een veilige situatie te creëren”, aldus Trudeau over de banden met buurland de VS.

Critici vinden dat Biden te lang aarzelde met het neerhalen van de Chinese ballon. Het Witte Huis benadrukte echter dat brokstukken een gevaar voor de bevolking hadden kunnen vormen. De ballon werd daarom pas boven zee uit de lucht geschoten.

Lees ook:
De eerste militaire ballon werd ingezet tegen de Nederlanders

De afstanden stonden een echte militaire aanval van Japan op de VS in de weg. Het verloop van de strijd was er ook niet naar. Dat Japan tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn toevlucht zocht tot ballonnen met bommen moet dan ook vooral worden gezien als een wanhoopspoging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden