Advies

VS: Reis voorlopig niet naar Japan

Bezoekers bekijken de olympische ringen in de Baai van Tokio.  Beeld Hiroki Taniguchi
Bezoekers bekijken de olympische ringen in de Baai van Tokio.Beeld Hiroki Taniguchi

De Verenigde Staten raden hun burgers dringend aan niet naar Japan te reizen. Het negatieve reisadvies komt amper twee maanden voor het geplande begin van de Olympische Spelen in Tokio, maar volgens de Japanse regering heeft het daar geen invloed op.

‘Reis niet naar Japan vanwege Covid-19' is het nieuwe, heldere advies van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken. Tot nog toe gold slechts een aansporing om reisplannen te heroverwegen. Het nationale gezondheidsbureau CDC in Atlanta raadt Amerikanen nu aan ‘af te zien van alle reizen naar Japan’.

Japan leek tot voor kort de coronapandemie vrij goed door te komen. Internationaal gezien kende het land vrij lage besmettingscijfers. Tot nu toe zijn er ruim 12.000 mensen overleden − minder dan in Nederland – op een bevolking van 126 miljoen mensen. Maar de afgelopen weken zijn de cijfers flink opgelopen.

In grote steden als Tokio en Osaka is de noodtoestand uitgeroepen, al betekent dit nog geen totale lockdown. De maatregelen houden onder meer een vroegere sluiting van winkels en restaurants in en een verbod op het drinken van alcohol op straat.

Groot wantrouwen tegen prikken

Een bijkomend probleem is is de trage start van de inentingscampagne in Japan. Op dit moment is slechts een paar procent van de bevolking gevaccineerd. Met het openen van grote nieuwe vaccinatiecentra moet het tempo wel omhoog, eind juli zijn volgens de plannen de meeste ouderen ingeënt. Maar het wantrouwen tegen de prikken is groot in Japan.

De Japanse regering liet dinsdag weten dat het nieuwe Amerikaanse advies geen invloed zal hebben op de voorbereiding van de Olympische Spelen. “Noodzakelijke reizen zijn niet verboden”, zei minister van buitenlandse zaken Toshimitsu Motegi. Hij wijst erop dat de Amerikaanse overheid vertrouwt op het doorgaan van de Spelen. Volgens Washington kunnen atleten, als ze goed zijn voorbereid en zich aan alle regels houden, straks gewoon naar Tokio vertrekken.

Ondertussen ziet het ernaar uit dat de noodtoestand in de Japanse steden wordt verlengd. Die is eind april ingesteld, deze week beslist de regering over verlenging tot half juni. De gouverneur van Osaka heeft daarvoor al een verzoek ingediend.

De zomerspelen zijn al een jaar uitgesteld en zowel Japan als het Internationaal Olympisch Comité wil vasthouden aan de nieuwe datum. Volgens peilingen is een groot deel van de Japanse bevolking voor nieuw uitstel of afstel van de Olympische Spelen.

Lees ook:

Japan schrikt van besmettingen – kunnen de Olympische Spelen wel doorgaan?

Nieuwe maatregelen zijn nodig in Japan nu het aantal coronabesmettingen weer oploopt. En dat met de Olympische Spelen op komst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden