Sancties

VS halen tientallen Iraanse nieuwswebsites uit de lucht

Een beeltenis van de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei in de hoofdstad Teheran. Beeld AFP
Een beeltenis van de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei in de hoofdstad Teheran.Beeld AFP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft voor een paar uur ruim 33 websites van onder meer de Iraanse staatsmedia geblokkeerd en de controle overgenomen, omdat ze in strijd zouden zijn met Amerikaanse sancties.

Redactie Trouw

De websites werden offline gehaald omdat ze desinformatie zouden verspreiden of in verband werden gebracht met gewelddadige informatie. Dat gaat tegen Amerikaanse sancties in, aldus het ministerie van Justitie in de VS. Veel van de websites stonden na enkele uren weer online met een nieuw domeinadres.

Het gaat om websites die gebruikt worden door de de Iraanse Islamitische Radio- en Televisieunie (IRTVU) en drie websites die worden beheerd door de Kataib Hezbollah. Die laatste is een Iraakse militiegroep die gelinkt is aan Iran en wordt door de VS beschouwd als een terroristische organisatie.

In de verklaringen op de websites stond dat ze ‘in beslag zijn genomen door de regering van de Verenigde Staten’. Daarbij werd verwezen naar Amerikaanse sanctiewetten, met daarbij de zegel van de Amerikaanse politiedienst FBI en het Amerikaanse ministerie van Handel.

Aanklagers in de VS legden vorig jaar beslag op websites die de Iraanse Revolutionaire Garde zou gebruiken voor het verspreiden van desinformatie bedoeld voor publiek buiten Iran.

De stap valt waarschijnlijk niet goed bij Iraanse onderhandelaars die in Wenen met grootmachten onderhandelen over het atoomakkoord met Iran, waar de VS zich uit hebben teruggetrokken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden