Democratie

VS en partners hekelen Chinese machtsuitbreiding in Hongkong

Studenten van de Chinese University of Hong Kong demonstreerden donderdag bij hun diploma-uitreiking voor vrijheid in hun stad.Beeld Getty Images

Vijf Engelstalige landen die samenwerken op veiligheidsgebied hebben geprotesteerd tegen het tot zwijgen brengen van de democratische oppositie in Hongkong. De ministers van buitenlandse zaken van deze landen, bekend als de ‘Five Eyes’, hebben Peking opgeroepen zijn koers te wijzigen.

De ontslagen leden van het parlement van Hongkong, de Legco, moeten hun zetels terugkrijgen, stellen de ministers van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland in een verklaring. Vorige week zette Peking vier Legco-leden uit hun functie, onder meer omdat ze zich hadden uitgesproken voor zelfstandigheid van Hongkong.

Als reactie stapten de overige pro-democratische parlementariërs op. Zij zien in het huidige klimaat geen nuttige rol meer voor zichzelf in het parlement. China heeft de afgelopen maanden de controle versterkt over Hongkong, dat daarvoor enige mate van zelfbeschikkingsrecht en democratie kende.

Optreden China is een ‘duidelijke breuk’

De autoriteiten in Peking reageerden op massale protesten voor meer democratie in Hongkong, onder meer door een strenge wet op de nationale veiligheid in te voeren. Die wet maakt het ook mogelijk overtreders van die wet te berechten in China en niet in Hongkong, waar de rechters nog altijd bekend staan als onafhankelijk.

Het Chinese optreden is een ‘duidelijke breuk’ met internationale verplichtingen zoals die in 1997 zijn vastgelegd bij de overdracht van Hongkong door Groot-Brittannië aan China, stellen de vijf landen. Zij wijzen erop dat die verplichtingen juridisch zijn vastgelegd onder toeziend oog van de Verenigde Naties.

De boodschap van de Five Eyes leidde direct tot een boze reactie van China. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Peking waarschuwde de kritische landen dat zij de soevereiniteit, veiligheid en ontwikkeling van China niet moeten schaden. Anders dreigen ‘hun ogen uitgestoken’ te worden. 

Lees ook: 

De vrije geest van Hongkong is getemd, China kijkt alweer verder

Met een nieuwe wet en de komst van veiligheidsdiensten heeft Peking de tot nu toe vrije stad Hongkong in zijn greep gekregen. Waar stopt de Chinese machtsuitbreiding?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden